Teziç: Yeni üniversiteler seçim yatırımı mı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt vererek, yeni yükseköğretim kurumları açılmasının "seçim öncesi destek sağlamak" amaçlı olması durumunda uzun vadede düzeltilmesi, geliştirilmesi çok zor olan durumlarla karşı karşıya kalınmasına nedeni doğuracağını söyledi. Teziç, kendilerinin değil iktidarın tutumuyla bilimin önünde engel olduğuna işaret etti.

ENGEL BİZ DEĞİL İKTİDAR

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, YÖK Genel Kurulu'na verilen arada yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kurul'a yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Teziç, YÖK'ün yeni üniversite ve fakültelerin kurulması yönünde olumsuz bir tavır sergilediği yönünde eleştirilerde bulunan Başbakan Erdoğan'a, bir üniversite kurmanın "büyük yatırım" olduğunu anımsatarak, "Öğretim üyesi kadrosu, öğretim üyelerinin öğrencilerinin kalacakları ortamın hazırlanması gerekir yoksa orası üniversite olmaz. Bir levha koyarsınız üniversite adını taşır. Seçim öncesi size destek sağlayabilir ama uzun vadede kamu yararı amacıyla baktığınız zaman sonradan düzeltilmesi geliştirilmesi çok zor olan durumlarda karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi. Teziç, mevcut üniversitelerin çok büyük eksiklikleri bulunduğunu ifade ederek, "Bu eksiklikler dururken bunlara ilaveten yenilerinin 25 üniversiteyi getirmek bu olanaklarla araştırma görevlisi kadrolarına getirilen kısıtlamalarda bunların içinde çözüm aramak nasıl olacaktır. Üniversitede bilime sınır eğer yeni üniversiteler açılma anlamında bize yöneltiliyorsa bu sınır kim tarafından konmaktadır onun cevabını kendileri versinler" diye konuştu.

Teziç, iktidarın yükseköğretim kurumlarının araştırma kadrosunu kullanma ve bütçeleri konusundaki uygulamalarına da dikkat çekerek, ciddi sınırlamalarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi. Teziç, yeni 15 üniversitenin kurulma aşamasına anımsatarak, "Bu yeni üniversiteler geçen marttan beri yasal süreci içinde çok büyük sorunlar taşıyarak kuruldu. Yeni kurulan 15 yeni üniversiteye yatırım bütçesi olarak her birine verilen para miktarı 500 bin YTL'dir. Bu bir zenginleştirme midir midir yoksa sınırlama mı kısıtlama mıdır? Cevabı verilsin" dedi.

Teziç, YÖK olarak çok sayıda fakültenin kurulması için teklif götürüldüğünü ancak bunların bekletildiğini ifade ederek, "Kimin engelleyip engellemediği ortaya çıkar" dedi.

Teziç, YÖK'ün bilime engel olduğu, sınır koyduğu şeklindeki eleştirilerine karşılık olarak bilimin kavramı üzerinde uzun bir açıklama yaparak, "Bize yönelen beyinlere okuma ithamı karşısında şunu söylemek isterim: Biz beyinleri okumayız bilim, bilim adamlarının beynini okur. Eğer ille de bir sınırlamadan söz edilecekse bu dediğim bilimin tanımı içinde mevcut olan sınırlamadır" dedi. Teziç, şöyle devam etti:

"Eğer bilime sınır tanımıyoruz deniyorsa o zaman da şöyle düşünmek lazım demek ki biraz önce söylediğim bu unsurların dışına kayılarak da bir mesafe alınabilir. O zaman çok tehlikeli tablo ortaya çıkabilir. Demek ki bilim dışı alana da gitme eğilimi özlemi isteği ortaya çıkar."

TÜBİTAK'TAKİ HUKUKSUZLUK

Teziç, yine iktidarın TÜBİTAK Başkanlığına Prof.Dr. Nükhet Yetiş'i tutmasına da tepki göstererek, yargı kararlarına karşın sergilenen tutumun üniversitelerle TÜBİTAK'ın yapacağı temasları sınırlama olduğunu söyledi.

BAŞÖRTÜSÜ

Teziç, bir soru üzerine üniversitelerde başörtüsü konusunda hem iç hukuk hem de uluslar arası hukukta kararlar verildiğini, YÖK olarak bunları uygulamakla yükümlü olduklarını anımsattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber