Kredi Kartı seçimini neye göre yapmalısınız?

Kredi Kartı Alacaklar İçin 8 Öneri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Nisan 2017 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kredi Kartı seçimini neye göre yapmalısınız?

Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, ilk defa kredi kartı alacak tüketiciler için 8 öneride bulundu.

1- Kredi Kartı Seçimini Neye Göre Yapmalısınız?

İlk kez kredi kartı alacaklar için "Doğru kartı nasıl seçeceğim?" en önemli sorulardan biridir. Kart seçiminde kişilerin yaşam tarzı, harcama alışkanlıkları, yaşadıkları bölge gibi birçok etken önemli olduğundan herkese uygun kredi kartı gibi bir kavram yoktur. Bu nedenle kredi kartı seçiminizi bahsettiğimiz kriterleri göz önünde bulundurarak bireysel ihtiyaçlarınız dahilinde yapmalısınız. Örneğin; çok sık uçak yolculuğu yapıyorsanız Wings, Maximiles veya Miles&Smiles gibi kartlar sizin için uygun olabilirken, uçak yolculuğunu tercih etmeyen ya da çok az kullanan biri için doğru kart bunlar olmayabilir.

2- Kart Limitiniz Nasıl Belirlenir?

Kart limitiniz eğer ilk defa kredi kartı alacaksanız; birinci yıl için aylık net gelirinizin 2 katını, daha sonraki yıllar için ise aylık net gelirinizin 4 katını aşmayacak şekilde belirlenir. Geliri tespit edilemeyen kişiler için ise toplam limit, birinci yıl asgari ücretin 2 katı, daha sonraki yıllar için ise 4 katı kadar olabiliyor.

Daha net anlaşılması için aylık net gelirinizin 2.500 TL olduğunu varsayalım, bu durumda ilk defa kredi kartı sahibi olacaksanız, ilk yıl için aylık kart limitiniz 5.000 TL, devam eden yıllarda ise en fazla 10.000 TL olarak belirlenebilecektir. Gelirinizin artmasına göre kredi kartı limitiniz de artacaktır. Ayrıca hesaplanan bu limitler tüm kredi kartlarının toplam limitidir ve kredi notuna göre bu limitler bankalar tarafından düşürülebilir.

3- Kartınızı Kullanmaya Başlamadan Önce Ne Yapmanız Gerekir?

Başvurunuzu bilinçli bir şekilde yapıp kartınızı teslim aldıktan sonra kartı kullanmaya başlamadan mutlaka geçici şifrenizi değiştirmelisiniz. Yeni bir şifre oluşturduktan sonra banka ATM'sinde bir kere bu şifreyle giriş yapmalısınız. Yeni oluşturacağınız dört haneli şifrenizin doğum tarihiniz veya sıralı gelen benzer sayılardan oluşmamasına dikkat edilmeli.

4- Kredi Kartına Taksit Yapmak Avantajlı mı?

Kredi kartınızla taksitle alışveriş yapmanız, ödemelerinizi düzenli olarak yapabildiğiniz takdirde, kısa vadede aylık ödemeniz gereken miktarı azaltacaktır. Ancak ödemeleri düzenli olarak yapamazsanız, uzun vadede sürekli taksitli alışveriş yapmak aylık ödemeniz gereken borcunuzu arttırır. Bundan dolayı kredi kartı kullanımında izlenecek olan en doğru yol, aylık gelirinize göre kredi kartı harcaması yapmanız olacaktır.

5- Nakit Avans Kullanmak

Yüksek faiz oranlarından dolayı nakit avans çekmek çok tercih edilmese de zor bir durumda kaldığımızda iyi bir çözüm de olabiliyor.

Nakit avans kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; borcu ne zaman ödeyebileceğiniz olmalıdır. Çektiğiniz miktarı kısa sürede ödeyebilecekseniz nakit avans kullanmak sizin için faydalı olabilir. Ancak borcunuzu uzun bir vadede ödeyebilecekseniz böyle bir durumda nakit avans yerine kısa vadeli bir ihtiyaç kredisi çekmeniz daha mantıklı olur.

6- Hesap Kesim Tarihinizi Nasıl Belirlemelisiniz?

Hesap kesim tarihinizi belirlerken, öncelikle ödeme yapabileceğiniz tarihi belirlemelisiniz. Bu tarihin maaş ve başka herhangi bir gelirleriniz var ise onu aldığınız tarih ile uyumlu olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Böylece kredi kartı borcu ödemelerinizde sıkıntı yaşamazsınız.

Hesap kesim tarihinizi art arda olmamak şartıyla 1 yıl içinde 2 kez değiştirebilirsiniz. Ancak bu tarihin sürekli değiştirilmemesi önerilir.

7- Sadece Asgari Ödeme Yapmanızın Ne Gibi Etkileri Olur?

Kredi kartı ekstrenizde yer alan asgari/minimum ödeme tutarı, son ödeme tarihinize kadar kartınızla yaptığınız harcamalar sonucu oluşan aylık borcunuzun ödemesi zorunlu olan kısmıdır. Eğer belirtilen asgari ödemeyi yapmazsanız, banka ile yaptığınız sözleşme gereğince gecikmeye girmiş olur ve kredi notunuzu ciddi anlamda düşürürsünüz.

Kredi kartınızın aylık taksitlerinin sadece asgarisini ödediğinizde ise ödemeleriniz gecikme olarak görünmez ancak mevcut borç durumunuz artacağı için kredi notunuz yine az da olsa düşer. Bunun dışında kalan borcunuza piyasa uygulanabilecek en yüksek faiz oranı olan akdi faiz (aylık %1,84) uygulanır.

8- Kredi Kartı Borcu Geç Ödenirse Ne Olur?

Kart borcunun geç ödenmesi durumunda, 2017 yılı itibari ile dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmına, aylık en fazla %2,34 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmına ise aylık en fazla %1,84 akdi faiz uygulanabiliyor.

Bir takvim yılı içerisinden üç kez asgari ödeme tutarını ödemez veya geç öderseniz de kredi kartınız bir sonraki yıla kadar nakit kullanıma kapatılıyor. 90 gün boyunca ödeme yapmamanız durumunda ise banka hakkınızda yasal işlem başlatabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber