Mortgage korkusu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Koçoğlu, başta çimentocular olmak üzere inşaat malzemesi üreticilerinin zam yapabilmek için ?mortgage'ı fırsat olarak gördüklerini söyledi

Konut finansman modeli mortgage sistemine yönelik endişeler giderek artıyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat malzemesi üreten bazı fırsatçıların pusuda beklediği uyarısında bulundu. Başkan Koçoğlu, geçen yıl banka kredisi faizlerinin ucuzlamasıyla başlayan konut furyası ve bunun beraberinde gelen zamların akıldan çıkarılmaması gerektiğini, ?mortgage'ın da benzer zam furyasına yol açabileceğini belirtirken, zam fırsatçılığının mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi. Koçoğlu, ?Geçen yıl çimentoda yaşananlar hala hafızalarda. Konut üretiminde yaşanacak küçük bir kıpırdanma bile fırsatçıların harekete geçmesi için yeterli. Bu konuda tüm kesimleri duyarlı olmaya çağırıyorum? dedi.

ZEDELER OLUŞMASIN

Şükrü Koçoğlu, fiyat artışlarının yanı sıra, mortgage ile bankerzede olaylarının yaşanmasından da endişe ettiğini söyledi. Uzun vadeli takside dayalı sistemin ayakta kalabilmesi için istikrarın şart olduğuna işaret eden Koçoğlu, istikrarda oluşabilecek küçük bir riskin dengeleri bozacağı vatandaşların konut taksitlerini aksatacağı bunun sonucunda da tıpkı bankerzedeler gibi mortgagezedelerin patlak vereceğini ileri sürdü. Koçoğlu, şunları söyledi: ?Mortgage şişirilmiş bir balon gibi oldu. Vatandaş sanki peynir ekmek gibi, leblebi gibi konut alacağını sanıyor. Oysa hem alımı çok zor hem taksitlerde aksama olduğu takdirde banka konuta el koyacak. O zaman da yeni zedelerden bahsetmeye başlayacağız.?

EVİ, EVİ OLAN ALIYOR

İNTES Başkanı Koçoğlu, yaptırdıkları bir araştırmayı da anlatırken Türkiye'nin acı gerçeğini gözler önüne serdi. Koçoğlu, ?Üyelerimiz arasında kimlerin konut aldığını ortaya çıkarmak üzere bir anket yaptırdık. Konut üreten üyelerimizden aldığımız yanıt çok çarpıcı. Türkiye'de konut alanların yüzde 80'i iki ve daha fazla konutu olanlar. Bunlar içerisinde 8 hatta 9'uncu konutunu alanlar var. Konut alanların önemli bir bölümü de 3 artı 1 olan evini büyütüp 4 ve daha fazla odalı evlere yöneliyor. Bu verilerimizi TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile paylaştım. Benzer verilerin kendilerinde de olduğunu söyledi? dedi.

KONUT FiYATIİ ÖNCE ARTAR SONRA DÜŞER

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren de mortgage sisteminin beklendiği gibi herkesi ev sahibi yapabilecek bir sistem olmadığını söyledi. Mortgage'la birlikte yakın dönemde konut fiyatlarında bir hareket beklemiyorum. Fiyatlar zaten düşük seyrediyor. Konutta bir stok birikmesi oldu. Piyasada çok sayıda konut var. Stok eriyinceye kadar üretimde de bir artış beklemiyorum. Ama genellikle mortgagenin başladığı dönemlerde konut fiyatları önce artmış, sonra düşüşe geçmiş. Bizde de öyle olacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber