Sınıfta kalmak geçmekten zor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğrenci artık yıl içinde 2 kez yapılacak sorumluluk sınavı ile ortalamasını yükseltip sınıfını geçebilecek. Lise öğrenimi içinde bir kez sınıf tekrarı hakkı olan öğrenci ise bu hakkını lise 1 yerine istediği bir sınıfta değerlendirebilecek... Öğrenci tüm bu iyileştirmelere rağmen yine de başarıyı yakalayamazsa kendisini açıköğretim lisesinde bulacak

Dİploma puanları artık doğrudan AOBP'leri alınarak ÖSS'yi etkileyecek. Öğrencinin 0.1 puan aralığındaki emeği dahi ilk kez sınavlarda artı puan olarak dönecek. Yönetmelikte daha önce yanlızca 9. sınıf yani lise 1'de ders tekrarı olan öğrenciler artık bu haklarını bir defaya mahsus olmak üzere 10 veya 11. sınıfta da kullanabilecek. 1 yıl sınıf tekrarı yaptığı halde başarılı olamayan öğrenci ise doğrudan açık liseye kaydırılacak. Sınıf geçme notu klasik liseler, meslek liseleri, ticaret liseleri gibi okullarda 2, anadolu liselerinde ve fen liselerinde ise 3 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Sorumluluk sInavI ŞansI

YönetmelİĞİn sınava etkisinin dışında ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavları yapılacak. Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliğe göre; Ders kesiminde yapılan sorumluluk sınavları ile yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce yapılan sorumluluk sınavlarına ek olarak ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavları yapılacak. Bu sınavlara öğrenciler sınava girme hakları bitinceye kadar yani sonraki yıllarda da girebilecek. Sorumluluk sınavlarından önceki eğitim yıllarında mezun olmayıp beklemeli durumda olanlar ve sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencileri yararlanacak.

ZayIfI olana sInav hakkI

ÖSS'de Türkiye birincilerini çıkaran ve 923 anadolu lisesi arasında birinci olan İstanbul Erkek Lisesi Müdür Başyardımcısı Atakan Alan yeni yönetmeliği şu sözlerle değerlendirdi: ?Bu eğitim yılında öğrenim gören tüm öğrenciler, alt sınıftan sorumlu oldukları derslerden sınava girebilecek. Öğrencinin birinci dönem puanı ve yıl sonu puanı hesaplanacak. Aldığı tüm puanlar 4'e bölünüp diploma notu oluşturulacak. Mezuniyet diploma notu da artık bu puan olacak.

İlköğretim başarı puanı OKS'yi etkileyecek

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ilköğretim başarı puanının bu yıldan itibaren Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarını etkileyeceğini açıkladı. Değerlendirme ve ilköğretim başarı puanı ile ilgili açıklamalar OKS e-Başvuru Kılavuzu'nda yayınlanacak. OKS başvuruları 26 mart-15 nisan tarihleri arasında, DPY-B (5,6,7,9,10 ve 11'inci sınıflar) başvuruları 12-25 mart tarihleri arasında yapılacak.

ADAYLAR OKS ile DPY-B (8'inci sınıf) ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavına başvurmak için tek ücret olarak 20 YTL, ilköğretim okullarının 5, 6, 7'inci sınıfları ile ortaöğretim okullarının 9, 10 , 11'inci sınıflarından DPY-B'ye başvurmak için ise 10 YTL sınav ücretini başvurudan en geç 1 gün önce kılavuzda belirtilen bankalara yatırabilecek. AA

YÖNETMELiGiN SiFRELERi

Sınıf geçme sisteminde bir öğrencinin 2. dönem notlarının en az 2 olması gerekiyor. Eğer 1 geliyorsa o dersten kalmış oluyor. Bu herşey bitti demek değil, sorumluluk sınavına girip ortalamanızı yükseltebilirsiniz.

Alt sınıftan zayıfı olanların sorumluluk sınavları haziranda yapılıyordu. Şimdi eylülde yapılacak.

Sorumluluk sınavları yılda 2 kez haziran ve eylül ayında yapılacaktı. 4 yıllık sisteme geçildiği için halen 3. sınıfta devam eden veya TM'de okurken matematiğe geçen öğrencilerin mağdur olmaması için geçici madde konuldu.

Bakanlık 10. 11 ve 12. sınıflardan sorumlu dersi bulunan öğrencilerin mağdur olmaması için sorumluluk sınavlarının süresini de açık tuttu. Yönetmelikte ?Hakları sona erinceye kadar' ifadesi yer alarak öğrencinin sınavlarda başarılı oluncaya kadar sınava girmesinin önü açıldı.

Yönetmelik değişikliğinden önce sınıfta kalma yalnızca 9. sınıfta uygulanıyordu. Şimdi 10 ve 11. sınıfta da kalma getirildi. Şimdi 9. sınıf, 10. sınıf, 11. sınıflarda 2'den fazla dersi olanlar eğer ortalama notları ile de geçemiyorlarsa ve ortalama yükseltme sınavlarında da başarılı olamıyorlarsa sınıf tekrarı yapabilecek.

Sınıf tekrarı için yeni yönetmelikte de öğrenciye 1 kez hak veriliyor. Çocuk örneğin 10. sınıfı 1 kez tekrarladığında ikinci kez yine kalırsa bu kez tekrar şansı verilmiyor. Bu öğrenci doğrudan açıköğretim lisesine yönlendirilerek, örgün öğretimin dışında tutulacak.

Bir okulda yıl boyunca örneğin; matematik dersi öğretmeni yoksa, öğrenciler yıl sonunda, yaz döneminde yetiştirme kursuna alınacak. Orada aldıkları notlar sınıflarını geçmeleri için değerlendirilecek.

Bu notlar yıl sonu sınıf geçme ortalamasına ekleyecek. Ve mezuniyet diploma puanınına yansıyacak. Yaz dönemi verilen eğitimin de ciddiyetle takip edilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber