Hastaneler işletme haline dönüştürülüyor: Yönetiminde ticaret odası var, tabip odası yok

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinin işletmeye dönüştürülmesini amaçlayan yasa tasarısını TBMM'ye sundu. Hastane yönetim kurulunda yerel yöneticiler, ticaret odası temsilcileri bulunuyor, tabip odası temsilcisi yer almıyor. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, işletme haline dönüştürülecek hastanelerin kâr amaçlı hareket edeceğini belirterek, "Böyle bir anlayışın sağlık hakkı ile ilgisi yoktur. Ayrıca yönetim kurulunda ticaret odası temsilcisinin olup asıl uzman kesimin, yani tabip odası temsilcisinin bulunmaması son derece yadırgatıcıdır" dedi.

'Kamu Sağlık İşletmeleri Pilot Uygulaması Hakında Kanun Tasarısı'nın gerekçesi ve temel özellikleri şöyle:

Yataklı tedavi kurumları otelcilik hizmetlerini de sunduğundan yönetimi işletmecilik esaslarına göre düzenlenecek,

Milyonluk cirosu olan hastanelerin işletme alanında hiçbir eğitimi olmayan başhekimler yerine profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi gerekmektedir,

Hastanenin mülkiyeti kamuda olmakla birlikte ayrı bir bütçesi bulunacak ve çağdaş finansal ilkelere göre yönetilecek,

Hastane yönetimi, personel istihdamında bürokratik sınırlamaların dışında serbestçe karar verebilecek, işin gereğine göre kaydırma yapabilecek, verimli çalışana ek ödeme imkânı sağlanacak,

Hastanenin en yetkili organı yönetim kuruludur. Bu kurul, İl Genel Meclisi'nden iki, Valilikten bir, Sağlık Bakanlığı'ndan iki, Ticaret Odası'ndan bir ve İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir temsilci olmak üzere yedi kişiden oluşmaktadır.

Diğer işletme organları genel sekreterlik ve hastane yöneticilikleridir. Tüm yöneticiler üç yıl süreyle görev yapar ve yeniden seçilebilirler.

Hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nca verimlilik esasına göre beş sınıfa ayrılırlar. Düşük puan alan ve son iki dereceye girenlerin yönetimine son verilir ve Bakanlıkça yönetilir.

Yönetim kurulu, hastane ve ünitelerin kurulmasına, kapatılmasına ve birleştirilmesine karar verebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber