Bağ-Kurlu'lar üniversite hastanesine para yatırmayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi milletvekilleri, Eskişehir'deki çeşitli sağlık kuruluşlarında incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı miletvekili Cevdet Erdöl, hazırladıkları projelerde halkın Kızılay'dan kanı alıp hastanelere götürmeyeceğini, Bağ-Kur'luların da üniversite hastanelerine para yatırmalarının önüne geçileceğini söyledi.

Aile Hekimliği uygulaması ve Kızılay Kan Merkezi ile yapılan proje çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AKP Trabzon Milletvekilli Cevdet Erdöl ile komisyon üyesi AKP milletvekilleri Sabri Varan, Ahmet Yaşar, Şerif Birinç, İrfan Rıza Yazıcıoğlu, Hüseyin Tanrıverdi ile Ali Tunç Eskişehir'e geldi. Milletvekilleri ilk olarak Vali Kadir Çalışıcı'yı makamında ziyaret etti.

Valilikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan komisyon başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında kan bankacılığı konusunda ortak proje yürütüldüğünü belirtti. Projede Eskişehir'in Kayseri ile birlikte pilot il seçildiğini ayrıca Eskişehir'de aile hekimliği uygulaması da başlatıldığını anlatan Erdöl, bu çalışmaları yerinde görmek amacıyla Eskişehir'e geldiklerini söyledi. Erdöl, bir soru üzerine SSK ve Bağ-Kur'luların ünivesite hastanelerinden yararlanmaları için yasaya gerek olmadığını anlatırken şöyle konuştu:

?SSK ve Bağ-Kur'lu hastaların üniversitelerden yararlanmasıyla ilgili kanuna gerek yok. İç mevzuat içerisinde halledilebilecek bir konu. Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışabilmesi için kanun Meclis'ten geçti, Cumhurbaşkanı onaylarsa oluşacak tablo şudur: Yabancı bir kişi Türkiye'ye geldiğinde YÖK denklik verirse, özel sektörde çalışabilme imkanı olur. Kamuda devlet memuru olarak çalışma imkanı yok. Çünkü, 657 devlet memurlarının 48'inci maddesi buna engel. Onu değiştirmiyoruz. Değiştirmeye de niyetimiz yok. Gelecek olan yabancı hekim YÖK tarafından denklik verildiği takdirde o zaman özel sektörde çalışabilecek. Bir de Türkiye'de okumuş, tıp fakültelerini Türkiye'de bitirmiş, yabancı kişiler var. Onlar için belki bu en fazla faydalı olacak. Yaklaşık 2 bin pratisyen, 2 bin de uzman olduğunu biliyoruz. Bunlardan Türkiye'de çalışmak isteyen olursa onlar bu haklardan yararlanabilecekler. Bunların da çoğu Batı Trakya'dan, KKTC, Afganistan, Filistin'nden gelenlerdir. Yurt dışında okuyan yabancı olsun, Türk vatandaşı olsun. tıp fakültesini yurt dışında bitiren herkes için YÖK denklik istemektedir. Normal prosedürü devam edecektir. Bunu da değiştirmiyoruz. ?

Tıp fakültelerinin Bağ-Kur ve SSK'lı hastaları kabul ettiğini, bunun her üniversitenin kurumla yaptığı ikili anlaşmayla sağlandığını anlatan komisyon başkanı Cevdet Erdöl, ?Ama Bağ-Kur'lular önce parayı yatırıyor, ondan sonra gidip Bağ-Kur'dan bu parayı alıyorlar. Bunu değiştirmeyi düşünüyoruz. Bunlar yönetmeliklerle çözülebilecek şeyler. Mevcut mevzuat bunları çözüyor. Kanuna gerek yok. Sosyal Güvenlik Kanunu 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olsa, sorun kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktı. 1 Temmuz itibariyle ortadan kalkacak zaten. 1 Temmuz'a kadar bunu çözmek için gayret sarf edeceğiz. Vatandaşımın önce parayı yatırıp, sonra Bağ-Kur'dan geri almasını istemiyoruz. Zorluk oluyor. Bir an önce sevk ihtiyacı olmadan gidebilsin istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Sosyal Güvenlik Kurulu'nun Sağlık Bakanlığı'nın üniversitelerin birlikte senkronize hareket etmesi gereken bir konu.?

Komisyon üyesi milletvekilleri valilik ziyaretlerinden sonra Kızılay Kan Merkezi ile aile hekimliği kuruluşlarında incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yürütülen proje hakkında şu bilgileri verdi:

?Bu, vatandaşın bir elinde reçetesi diğerinde kan torbasıyla gezmesini önleme projesi. Yani hastalara lazım olacak kanı güvenli bir şekilde hastaneye temin etmedir. Bunun için görevli olan Kızılay'ın Kan Bankası marifetiyle kanlar alınacak, istek ve talep edilen her hasta için ilgili hastaneye ulaştıracak. Dolayısıyla hasta sahibi reçeteyi alıp, kan bankasına gelmeyecek. Kan bankasından kanı alıp hastaneye götürmeyecek. Hastayı aradan çıkarıyoruz. Bu projede pilot illerden biri Eskişehir, diğeri de Kayseri. Biz şimdi burada hem bunu göreceğiz, hem de yapılan sistem oturduğu zaman ne kadar stokumuz var, hangi grupta ne kadar kanımız var onu belirleyeceğiz. Ortak veritabanı geliştiriyoruz. Hastanelerimizi, hastalarımızı rahatlatacak bir sistem. Projenin kanununuda hazırladık ve komisyonumuzdan geçti. O kanun çerçevesinde yapılan hazırlıklar var, onları görelim istedik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber