?AR-EL Üniversitesi okuma olanağı olmayanlara burs vermeyi hedefliyor'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Detaylı Resim için tıklayınız AR-EL Üniversitesi'nin kurucusu Kemal Gözükara, burslu öğrenci sayısının yüzde 50 civarında olmasını planladıklarını, ekonomik durumu müsait olmayan gençlere öncelik tanıyacaklarını söylüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, İstanbul ve İzmir'de 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısını kabul etti. Buna göre İstanbul'da ?Özyeğin Üniversitesi?, ?İstanbul Aydın Üniversitesi?, ?Acıbadem Üniversitesi?, ?İstanbul AR-EL Üniversitesi? ve İzmir'de de ?İzmir Üniversitesi? kurulacak. Bu üniversitelerden bir kısmının 2007-ÖSS kılavuzuna yetiştirilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta, işte yeni kurulan bu vakıf üniversitelerinden biri olan AR-EL Üniversitesi'ne gittik. Mütevelli Heyeti Başkanı Kemal Gözükara üniversite açmalarının nedenini şu cümlelerle açıklıyor...

Kontenjan yetersiz

?Her yıl üniversite sınavına yaklaşık 1 milyon 500 bin aday katılıyor. Bunlardan sadece 190 bin öğrenci lisans programlarına girebiliyor. Geri kalanlar dışarıda, sokakta, perişan oluyorlar. Genç bir nüfusa sahibiz, gençliğin yükseköğretime talebi çok yüksek ancak arz yetersiz. Üniversitelerimizin kontenjanı yetersiz.

Çocuklar okumak istiyor ancak yer yok. Yılda 70 bin gencimiz de yurtdışına okumaya gidiyor. Paramız gidiyor. Böyle bir üniversite kurarak Türk yükseköğretimine, Türk gençliğine katkı sağlamaya çalışacağız. İki yabancı dil bilen kaliteli öğretim üyesi ve öğretim üyesi başına düşen az sayıdaki öğrenciyle bu işi başaracağız. Kendim 43 yıldır eğitimin içindeyim, AR-EL okulları da 18 yıldır başarıdan başarıya koşuyor. Üniversiteye yerleştirme oranımız yüzde 90'lar düzeyinde. Artık kendi üniversitemize öğrenci alacağız. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. İstanbul Tepekent'te ve Sefaköy'de iki ayrı yeri bulunan üniversitenin tesisleri hazır. Olimpik yüzme havuzlu, 43 bin metrekarelik alanda kurulu kampusta, 12 bin metrekare kapalı yurt alanı bulunuyor. Yurtlar, villa şeklinde. Bizim kurduğumuz üniversitede, kazanç diye bir şey kesinlikle düşünülmeyecek. Bana göre üniversite pahalı olmamalıdır.

Eğer kâr gayeniz yoksa üniversiteye girecek öğrencilerden, giderlerini karşılayacak kadar ücret alınmalıdır. Bu düşünceden hareket edeceğimizden, bizim ücretlerimiz sanıyorum diğerlerinden daha düşük olacaktır. Anayasamıza göre vakıf üniversiteleri, vakıflar kanalıyla kuruluyor ve kâr amacı güdemezler. Dolayısıyla başarılı ve iyi öğrenciyi bursla alacağız. Bilhassa ekonomik durumu müsait olmayan köy çocuklarından alacağız. Başarı sıralamasına da bakmaksızın, belli bir kontenjanı onlara ayıracağız. Ana felsefemizde bu var. Kontenjanımızın yüzde 50'ye yakınına burs vereceğiz. Bu çocuklar, hem iyi çocuklar olacak hem de ekonomik gereksinimi olan çocuklar olacak. Kapalı yüzme havuzundan, kapalı spor salonuna kadar öğrencinin tüm ihtiyaçları düşünülerek alt yapısı oluşturuldu. Üniversitemizde Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde eğitim yapılacak. Almanca bölümler de olacak çünkü Almanya'nın teknolojisi ve ekonomisi çok gelişkin ve Almanya'da yaşayan 3 milyon dolayında Türk var. Onlar da Almanca eğitim yapabilecekleri bir üniversite beklentisi içindeler.

Destek olacağım

AR-EL Üniversitesi, kesinlikle bir patron üniversitesi olmayacak. Sistemi akademik kadroya bıraktıktan sonra, artık olaylara karışmak istemiyorum. Rektör, zaten bir vakıf üniversitesinin idari amiridir. Dolayısıyla harcamalar, alımlar her şey onun kanalıyla olacak. Akademik işlere, zaten benim karışmam hiç doğru olmaz. Buradaki öğretim üyeleri gayet özgür olacaklar. Üniversitenin geleceği için ne gerekiyorsa onu yapacaklar. Ben, sadece destek olacağım.?

45 bin metrekare kapalı alana sahibiz

?AR-EL Üniversitesi'nde fiziki yapı, altı yapı tümüyle öğrenci alımından önce hazır hale getirildi. Öğrenciden alınacak parayla üniversiteyi tamamlamayı düşünmüyoruz. Bizde, her şey baştan hazır olacak. Olimpik yüzme havuzlarıyla, kapalı spor salonlarıyla, 800 kişilik konferans ve toplantı salonlarıyla her şey hazır. Bize teftişe gelen YÖK üyeleri şaşırdılar. Çünkü her şey hazırdı, en ufak eksik bir şey yoktu. Ben, bu üniversiteyi hiç kimseden bir tek lira almaksızın hazırladım. Vakfa, her yıl destek olarak da 750 bin YTL katkıda bulunacağım. Zaten üniversitenin getirisi kendisine harcanacak. 45 bin metrekare kapalı alana sahibiz. Burada her şeyi vakıf olarak yaptık ve bütün gerekler yerine getirildi. Bugüne kadar, herhalde bizim gibi baştan hazır olan bir vakıf üniversitesi yoktur.?

Hedef 4 yılda 7 bin öğrenci

KEMAL Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan AR-EL Üniversitesi'nde Fen-Edebiyat, İktisadi-İdari Bilimler, İletişim, Güzel Sanatlar fakülteleriyle Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu ile Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü yer alıyor. Rektörün Türkiye'den, öğretim üyelerinin ise yurtdışındaki Türk akademisyenlerden oluşturulacağını söyleyen Gözükara, 4 yıl içinde 7 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Uygulamalı eğitime ağırlık vereceğiz

KEMAL Gözükara, yükseköğretimdeki eksiklikleri gözlemlediklerini belirterek şunları söyledi: ?Üniversitelerimizde uygulamalı eğitim verilmiyor. Mezunların çoğu yaparak-yaşayarak eğitimden gelmiyor. Biz bunları net bir şekilde görüyoruz. Benim felsefem bu değil. İşte medahale edeceğim tek konu bu olacak. Öğrencilerimiz, ilk iki yıl karma okuyacaklar. O iki yıl sonunda branşlarını kendileri tespit edecekler. Yani çocuk tam benliğine kavuşacak. İki yıl sonra üniversitenin üçüncü sınıfına geçerken branşını tayin ederek geçecek, bölümünü kendisi seçecek. İki yıldan sonra inşaatçıysa bilhassa inşaatın içinde olacak, makineciyse makinenin içinde olacak. Yaparak, yaşayarak çocuk yetiştirdiğimizde bu çocukların hem gelecekte üretimi artacak hem de bu ülkeye katkıda bulunacaklar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber