Yavuz'un 500 yıllık kaftanı emin ellerde

Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi dönüşünde 'Vasiyet ediyorum, bu çamurlu kaftan kabrimin üzerine örtülsün' dediği 500 yıllık kaftan restore edildikten sonra yeniden olması gereken yerde

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Nisan 2017 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yavuz'un 500 yıllık kaftanı emin ellerde

Geçen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden sergi açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim'in 500 yıllık kaftanının uzun bir konservasyon hikayesi var.

Önceden turbe icerisinde, sanduka uzerinde sergilenen tarihi kaftan, fiziki durumunun zayıf olması nedeniyle 2005-2006 yılları arasında Milli Saraylar Tekstil Atolyesinde restorasyon ve konservasyonu yapıldıktan sonra uygun muhafaza, guvenlik ve teshir sartları olmaması nedeniyle turbedeki yerine konulmadı ve muze mudurlugu deposunda muhafaza edildi. Kasım 2015'te ise kaftanın Yavuz Sultan Selim Han'ın vasiyetindeki gibi sandukasının uzerine ortulmesi gerekliligi goz onune alınarak yeniden sandukanın uzerinde sergilenmesine karar verildi.

CAM ZEMİN HAZIRLANDI

Ancak eserin organik yapıda olması ve bozulmaya musait olması bakımından dogrudan sandukanın uzerinde degil sanduka uzerine hazırlanacak duz cam bir duzenek uzerinde sergilenmesinin uygun olacagı degerlendirildi. Bunun üzerine kaftan, Şubat 2016'da Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bolge Laboratuvarı Mudurlugune nakledilerek yeniden restore edildi. Kondisyonu iyi durumda oldugu belirlenen kaftan icin sergilemeye yonelik ic destek hazırlama calısmaları da burada gerceklestirildi.Turbe icerisindeki eski halıflekslerin yerine yenileri konuldu. Isıtma sistemi gözden geçirildi, çini konservasyonları, avize bakımları sağlandı. Sandukayı cevreleyen vitrin duzeneginin hazırlanmasıyla birlikte kaftan, Yavuz Sultan Selim Han Turbesine tasındı ve hazırlanan vitrin duzenegine yerlestirildi.

Kaftan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 17 Nisan'da Yavuz Sultan Selim Türbesi'ni ziyareti esnasında, üzerindeki örtü kaldırılarak, restore edilmiş haliyle ziyarete açılmış oldu.

FETÖ'CÜLER TARİHİ KAFTANI ÇALMAK İSTEDİ

16 Nisan'daki halk oylamasının hemen ardından Yavuz Sultan Selim'in türbesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda, Yavuz'un bakımı yapılan 500 yıllık kaftanının da açılışını yapmıştı. Geçen aylarda ise kaftanla ilgili ilginç bilgiler kamuoyuna yansımıştı. FETÖ'ye üye olmaktan aranan firari Hakan Şükür ve Ruanda'nın fahri konsolosu İnanç Çiftçi'nin 500 yıllık kaftanı FETÖ liderine götürme planı ortaya çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber