YÖK'ün raporunda hükümete üç uyarı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye girişte yeni model öngördüğü "Türkiye'nin Yüksek Öğretim Stratejisi" raporunda, türban, katsayı ve imam-hatip liseleriyle ilgili önemli uyarılarda da bulundu.

Başta Başbakan Tayyip Erdoğan gelmek üzere Milli Eğitim Bakanı ile kabinenin diğer bakanlarına da verilecek ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilecek 251 sayfalık raporda, özetle şu uyarılar yer alıyor:

TÜRBAN: İSLAMİ SİMGE " Türban" diye adlandırılan ve "İslami simge" haline getirilen, genç kızların örtünme biçiminin, kamusal alanda kullanılmasının yasaklanması ile ilgili bir ön tespit yapmakta yarar vardır. Zira bu örtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce ulusal yargı organlarımızın, ardından da uluslararası mahkemelerin bağlayıcı kararlarına dayanmaktadır. Üniversiteler de diğer bütün kurumlar gibi, bu kararlara uymakla yükümlüdür.

KATSAYI: SIĞ TARTIŞMA Üniversiteye giriş sınavında öğrencilere uygulanan farklı katsayıların, meslek liselerinden mezun olanlar için "üniversiteye giriş yolunu tıkadığı" iddiasıyla sığ bir tartışma başlatılmıştır. "Katsayı" ile ilgili düzenlemeler, ortaöğretim (meslek liseleri ve genel liseler) öğrencilerinin, üniversite giriş sınavındaki başarıları değerlendirilirken, lise döneminde seçmiş oldukları alanlara göre kendilerine bir avantaj sağlamayı hedeflemektedir.

İHL'LER ALTERNATİF YAPILDI İmam-hatipler din hizmetlerinde görev alacakları yetiştirme amacıyla açılabilecek okullardır. Bu okulların sayıları, liselere alternatif konumdan çıkaracak biçimde, sadece din görevlisi yetiştirmekle sınırlı meslek okulu olarak programları yeniden düzenlenmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber