'Sözleşmeli personele de kadro verilsin'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, geçici isçilere kadro verilmesini sağlayacak olan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşüleceğine dikkat çekerek, sözleşmeli personele de kadro verilmesini önerdi.

Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, sadece geçici işlerin kapsayan bu yasa yerine tüm sözleşmeli memurlara ve geçici işçilere daimi kadro verilmesine yönelik bir yasa hazırlamasını gerektiğini savundu. Söz konusu yasa ile birlikte geçici işçilerin bir kısmına daimi kadro verilirken, memur gibi bürolarda çalışan isçilerin ise 4/b'li sözleşmeli personel statüsüne geçirileceğini ifade eden Kahveci, şunları kaydetti:

"Halbuki sözleşmeli olarak istihdam edilen kamu çalışanları, sorunlar yumağı içerisinde çalışmaktadırlar. Sözleşmeli personelin bir çoğu ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalıyor. Boşananlar var. Evlenemeyenler var. Sözleşmeli personeller eğitimlerine devam edemiyor. İş güvencelerinden yoksun bir şekilde hizmet yürütüyorlar. Hükümet geçici isçilerinin bir kısmına daimi kadro verip bir kısmını sözleşmeli yapacağı yerde, kamu da çalışan tüm sözleşmeli ve geçici personele kadro vermeliydi. Yasa tasarısı bu yönde hazırlanmalıydı. Olumlu bir adım atılmak ve gerçekten bir müjde verilmek isteniyorsa sözleşmeli personellere kadro verilsin bu insanların mağduriyetleri giderilsin. Yoksa bir taraftan sözleşmeli personel sayısını artırırken, bir taraftan da işçilerin bir kısmına daimi kadro vermekle sorunlar çözülmüyor. Aksine sorunlar ve adaletsizlikler daha da artarak büyüyor".

Sadece Sağlık Bakanlığı'nda görevli 15 binin üstünde sözleşmeli personel olduğunu hatırlatan Kahveci, sözleşmeli personelin yaşadığı sıkıntıların hat safhaya ulaştığını bildirdi. Kamuda sözleşmeli personel-kadrolu personel ayrımının çalışma barışını zedelediğini vurgulayan Kahveci, şu ifadelere yer verdi:

"Sözleşmeli personel uygulaması ile birlikte çalışanlar arasında statü birliği bozuldu. Sözleşmeli personel sözleşmesi feshedilip işten çıkarılmakla, kadrolu personel de 'yerinize sözleşmeli alırız' denilerek adeta tehdit edilmekte çalışanlara aba altından sopa gösterilmektedir. Personelin birbirine alternatif olarak gösterilmesi ve aralarındaki mali ve sosyal farklılıklar nedeniyle kamuda çalışma barışı zedelendi. İşyerlerinde huzurlu bir çalışma ortamı kalmadı. Sağlıkta sözleşmeli personeller bile 4/b'li ve 4924 sayılı yasaya bağlı olmak üzere iki farklı şekilde istihdam ediliyor. Hükümet etkin ve verimli bir hizmet üretilmesini ve çalışanları mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorsa öncelikle personel arasındaki ayrımlara son vererek tüm çalışanlara daimi kadro vermeli, aynı işi yapanların, aynı görevde bulunanların mali ve sosyal haklarını da eşitlemelidir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber