Oyuncaklar, çocukların karakter özellikleri, zeka boyutları ve merak alanlarını ortaya koyuyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2007 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BEBEKLERİN GELECEĞİ, OYUNCAKLARINDA GİZLİ

- Oyuncaklar, Çocukların Karakter Özellikleri, Zeka Boyutları Ve Merak Alanlarını Ortaya Koyuyor

- Oyuncak Topla Oynayan Organizatör Ya Da Mimar, Peluş Hayvan Meraklısı Halkla İlişkilerci Ya Da Psikolog, Uzaktan Kumandalı Oyuncak Arabayla Oynayan İnşaat Mühendisi Ya Da Makine Mühendisi, Ahşap Küp Bloklar Ve Oyun Hamurlarıyla Oynayanlar Da Ressam Ve Heykeltraş Olmaya Yatkın


Uzmanlar, çocukların oynamayı tercih ettiği oyuncağın, zeka, merak alanı ve karakter gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek, çocuğun oynadığı oyuncağın anne ve babasına verdiği en önemli geri bildirim olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, topla oynayan çocuk organizatör ya da mimar, peluş hayvan meraklısı halkla ilişkilerci ya da psikolog, uzaktan kumandalı oyuncak arabayla oynayan çocuk inşaat mühendisi ya da makine mühendisi, ahşap küp bloklar ve oyun hamuruyla oynayanlar da ressam ve heykeltraş olmaya yatkın.

Nöro Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Ethem Kocabaş, oyuncakların çocukların kendilerini ifade ettiğini belirterek, "Onları anlamak aslında hiç de zor değil. Oyuncaklar çocuklar üzerinde karakter özelliklerinin gelişimine etkisi, zeka boyutlarının gelişimi üzerindeki etkileri ve merak alanları üzerindeki etkileri açısından önemli. Oyuncakların farklı zeka ve karakter özelliklerini destekleyen tarzda seçilmesi gerekiyor. Bu sayede çocuğa tüm seçenekler sunularak, onun tercihleri doğru şekilde takip edilebilir. Çocuğun oynadığı oyuncak, anne ve babasına verdiği en önemli geri bildirimlerden birisidir" diye konuştu.

Ethem Kocabay, yanlış oyuncak seçiminin çocuklara yetişkinlik döneminde etkisinin iki boyutlu olduğunu kaydederek, "Birincisi çocuğun zihin süreçlerini desteklemeyen tarzda oyuncaklardır. Çocuğun zihin süreçlerini desteklemeyen tarzda oyuncaklar ve çevre, ileride onun var olan zihin potansiyellerinin çok gerisinde bir yaşam sürmesine neden olabilirler. Bu durumda çocuk kendini keşfedemeden, potansiyellerini bilmeden ve yaşayamadan yaşamını bedensel anlamda tüketebilir. Bir de bunun yanında belirttiğiniz üzere çocuğun karakter gelişimini olumsuz yönde etkileyecek tarzda oyuncaklar ve çevresel etkiler var. Bunlar da çocuğun yetişkinlik döneminde başka insanlarla etkileşimine, kendisini motive etme sürecine, değer yargılarına ve duygusal süreçlerine zarar verebilmektedir. Bireyler toplumları oluşturduğundan, bireylerin düşünsel ve duygusal sağlıkları, toplumun da düşünsel ve duygusal sağlığı açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Kocabaş'a göre, oyuncak türleri ve bunlarla ilgilenen çocukların hangi mesleğe yatkın olabilecekleri şöyle sıralanıyor:

"Oyuncak top: Top, değişikliğe odaklı karakter profilini ön plana çıkartan bir oyuncaktır. Topla oynayan çocukların ileride farklı insanlarla ve farklı mekanlarla etkileşim gerektiren, hareketin ön planda olduğu mesleklerde daha mutlu ve başarılı olabileceğinden söz edebiliriz. Organizatörlük veya mimarlık tarzı meslekler.

Oyuncak peluş hayvan: Hislerin ön planda olduğu duygusal insan profilini destekler. Bu tür oyuncaklarla oynayan çocukların ileride insanla etkileşimin yoğun olduğu mesleklerde mutlu ve başarılı olmalarından söz edebiliriz. Uygun örnek meslekler, halkla ilişkiler ve psikolog tarzı meslekler.

Müzik enstrümanı: Oyuncak enstrümanlar çocukların özellikle hissel karakter özelliklerini destekler. Müzikle etkileşimi sırasında çevredeki insanların ne şekilde devreye girdiği, çocuğun başkalarından etkilenen veya etkilenmeyen karakter profilini geliştirmesinde önemlidir. Müzisyenlik, yazarlık veya matematik bilimleri tarzı meslekler.

Uzaktan kumandalı oyuncak araba: Desteklediği zeka boyutlarından dolayı uzaktan kumandalı oyuncak arabayla oynayan bir çocuğun profiline uygun örnek meslekler inşaat mühendisliği (proje), inşaat mühendisliği (sosyal iletişim zekasının desteklenmesi halinde şantiye mühendisliği de olabilir), aynı yaklaşımla makine mühendisliği tarzı meslekler.

Kukla: Kuklalar insanlarla etkileşimden memnuniyet duyan çocuk profilini destekler. Kukla oyununun senaryosuna bağlı olarak çocuk merak duyduğu alanlarda düşünmeye sevk edilerek, araştırmacı çocuk profili desteklenebilir. Kukla ağırlıklı olarak hissel özellikteki karakter profilinin gelişimine destek olur. Kuklayla oynayan bir çocuğun profiline uygun örnek meslekler; gazetecilik, uluslararası ilişkiler, yönetmenlik veya halkla ilişkiler tarzı meslekler.

Bisiklet: Başkalarından etkilenmeyen, değişikliğe odaklı karakter özelliklerini destekler. Bu oyuncakla etkileşen çocuklar ileride farklı mekanlarda çalışmaya imkan sağlayan ve masa başı işinden ziyade, bedensel hareketin ön planda olduğu işlerde daha mutlu ve başarılı olabilirler. Doğa bilimci ve sporcu (özellikle doğa sporu) tarzı meslekler.

Ahşap küp bloklar ve oyun hamurları: Ahşap küpler daha ziyade mantıksal davranış profilini desteklerken, oyun hamurları hislerin ön planda olduğu duygusal davranış profilini destekler. Ressam ve heykeltıraş tarzı meslekler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber