Gürüz: 'YÖK'ün aldığı kararlar geçersiz' dedi... Katsayı engeline iptal yolu açıldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mart 2007 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün YÖK'ün ?18 Aralık 2003'ten itibaren aldığı kararlar' geçersiz iddiası katsayı mağdurlarına umut verdi.

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün önceki gün star'da yayımlanan ?hukuksuz atanan üyeler' nedeniyle aldığı kararların geçersiz sayılabileceği yönündeki sözleri ÖSS'de katsayı engeline takılan meslek lisesi mezunlarına umut oldu. Çünkü Gürüz'ün verdiği bilgiye göre YÖK'e ilk hukuksuz atamanın yapıldığı 18 Aralık 2003'ten sonra YÖK'ün aldığı kararlar geçersiz sayılabilecek. YÖK'ün bu tarihten sonra aldığı kararlar arasında ?meslek lisesi mezunlarına sağlanan ortaöğretim başarı puanının çarpıldığı katsayının 0.24'den 0.08'e indirilmesi' de yer alıyor. star'a konuşan Kemal Gürüz, bir dava açılarak iptal kararı verilmesi halinde gerisinin çorap söküğü gibi geleceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr Erdoğan Teziç döneminde ilk hukuksuz atama 18 Aralık 2003'te Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ile başladı. Hukuksuz atama sürecini sırasıyla 16 Eylül 2004 tarihinde Prof. Dr. Ethem Tolga, 28 Şubat 2005 tarihinde Prof. Dr. İsa Eşme, 17 Temmuz 2005'te Prof. Dr Tunçalp Özgen ve 5 Aralık 2006 tarihinde Prof. Dr Ali Ekrem Özkul takip etti. Dolayısıyla bu tarihten itibaren alınan kararlar mahkemelere intikal etmesi durumunda geçersiz sayılabilecek.

TEHLİKEDEKİ KARARLAR

TARTIŞMALI kararlar şöyle:

Meslek liseleri mezunlarına sağlanan ortaöğretim başarı puanının çarpıldığı 0.24 katsayısını 0.08'e indirilmesi.

t İlahiyat fakülteleri bünyesindeki İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinin eğitim fakülteleri bünyesine alınması kararı.

15 yeni üniversiteye kurucu rektör atayamadıkları için, bu üniversitelere tedviren rektör atanma kararı.

Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adem Tatlı'nın, 1992'de kaleme aldığı ?Evrim ve Yaratılış' isimli kitapta ?Yaratılış Teorisi'ne yer verdiği için YÖK Disiplin Kurulu kararıyla üniversiteden atılma kararı.

Rektör adaylarına mülakat sınavı düzenleme kararı.

Kontenjanlar artırılsın

HÜKÜMETİN ardından ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da fakülte kontenjanlarının artırılmasını istedi. Yarımağan üniversite önlerindeki yığılmanın azaltılması için kontenjan artırılması ve ?ortaöğretimi bitirme sınavı' getirilmesi önerisi hakkında bilgi verdi. Yarımağan, kontenjan artırmanın sadece yeni üniversite kurmakla olamayacağını ifade ederek önemli olanın üniversite sayısının 70'den 80'e çıkması değil, üniversiteye girecek öğrenci sayısının 350 binden 500 bine çıkması olduğunu savundu

Mağdurlar dava açabilir

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, kaleme aldığı makalesinde YÖK üyeleri arasında bulunan beş kişinin atamasının hukuksuz olduğunu hatırlatarak, alınan kararların biri tanesinin iptal olması durumunda devamının çorap söküğü gibi geleceğini söyledi. Bir iptal davası örneği veren Gürüz şöyle dedi: ?Bu olay bizim başımıza geldi. O zaman iki üye Milli Eğitim Bakanlığı kontenjanıydı. Anayasa Mahkemesi Bakanlık'ca atanan üyelerin anayasaya aykırı olduğu kararını verdi. O sırada bir rektör görevden alınmıştı. Danıştay'a giderek dava açtı. ?Beni görevden alan kurul hukuka uygun değil' dedi. Danıştay onu haklı buldu ve sonunda görevine geri geldi.'

Gürüz, bir kurulun usulüne uygun kurulmadığında, bir üyesinin bile hukuka aykırı olması durumunda Danıştay'ın bu kararları iptal edeceğini söyledi. Gürüz iptal davalarını mağdurların açabileceğini belirtti.

ÇOK YÜKSELTTİLER

KEMAL Gürüz, 2006'da uygulanan, sadece sınav puanına dayalı bir baraj konmasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Gürüz, bunun yüksek öğretim kanununun ruhuna aykırı olduğunu söyledi

Gürüz, bu maddeye göre, YÖK'ün ortaöğretim başarısını bazı adaylar için fiilen sıfırlayacak ölçüde düzenleme yapamayacağını belirterek ?Baraj puanını o kadar yükselttiler ki bir çok üniversitenin kontenjanları bomboş kaldı. Berbat ettiler sistemi' dedi.

Öte yandan Gürüz'ün hukuksuz atandığını öne sürdüğü Prof. Tunçalp Özgen, ?Beni atayan Anayasa hukukçusu, bu iddiayı söyleyen ise kimyacı. Başım ağrıyınca ben de cinci hocaya gideyim' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber