Bakan Çelik: Öğretmenlere ne versek az, elimde olsa 4 bin YTL maaş veririm

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 02 Mart 2007 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik, 2006'da en fazla zammı öğretmene verdik. Keşke imkânım olsa da 4 bin YTL maaş versem? dedi

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten, Tercüman'a özel çarpıcı açıklamalar. Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'yle görüşen Çelik, ?100 Temel Eser' tartışmalarıyla ilgili ilginç değerlendirmeler yaptı. ?Tavernacılık anlayışı ile televizyonculuk yapanların ve gazinoyu evlere getirenlerin bizi eleştirmeye hakkı yok? diyerek, toplumsal yozlaşmaya dikkat çeken Çelik, bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Bakanlığınızın tavsiye ettiği ?100 Temel Eser' üzerinde büyük tartışmalar yaşandı. Bu eserlerde yer alan kimi ifadeler eleştiri konusu oldu. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyada, Doğu klasikleri ve Batı klasikleri vardır. Bunların yanında da kendi klasiklerimiz de mevcuttur. ?100 Temel Eser'i belirlerken ilkokul çocuklarının seviyesindeki kitapları farklı, lisedekileri farklı tuttuk. Mesela Haldun Taner... Yıllardır eserleri ile tanınan bir insan. Bunun eserlerinden bir kelime cımbızlanıyor ve eleştiriliyor. Eserlere bu şekilde yaklaşılırsa Batı klasiklerinden, Doğu klasiklerinden hiçbir eser bulamazsınız.

Gazinolar artık evlere geldi

Kitaplarda erotik ifadeler var diye, bizi eleştirenler kendi gazetelerine ve televizyonlarına bir baksın. Eskiden insanlar gazinolara eğlenmeye giderdi. Şimdi gazinolar evlere geldi. Maalesef tavernacı bir anlayış ile televizyonculuk yapılıyor. Akla hayale gelmez şeyler yayınlanıyor, sonra bizi eleştiriyorlar. Tercüman Gazetesi'nde bu tarz yayınlar yapılmıyor ama birçok gazetede de bu var. Bu hiç hoş değil. Çok fazla televizyon izlenen bir ülkede bu tip yayınların yapılmasının sakıncaları vardır. Sorumluluk hepimize ait. Yanlış bir şey varsa hep birlikte müdahale edelim. Kendi klasiklerimizin içerisinden cümle cımbızlaması yapılırsa, Peyami Safa'yı bile bir kenara itmemiz lazım. Meseleye bu şekilde yaklaşılmasını doğru bulmuyorum. Keşke, Türk medyasında baştan sona kadar bu konularda bir hassasiyet olsa.

Devlet adamlığı için bir saat yeter

Size göre eğitimde üzerinde durulması gereken en önemli husus hangisi?

Eğitimde sevgi ve şefkatin önemi çok büyüktür. Bir bakış ve tebessüm bile karşı taraf üzerinde olumlu etki yaratır. Birbirine somurtan, birbirine âdeta saldıracakmış gibi bakan bir toplum değil, farklılıklara rağmen birbirine sempati ile bakan, aynı ortamı paylaştığının farklılığında olan, farklılıklara rağmen ortak paydalarda buluşabilen bir insan kitlesi oluşturmak lazım. ?Devlet adamı olmak için bir saat yeter, 23 saat insan olmak lazım? sözü bu açıdan çok önemlidir. Biz gittiğimiz gezilerimizde öğrencilerle sarmaş dolaş oluyoruz. Sonuçta; öğretmen öğrenciye, amir memura, büyük küçüğe insan sıcaklığını hissettirmezse, o zaman soğuk, çatık kaşlı bir toplum ortaya çıkar.

Elimde olsa öğretmenlere 4 bin YTL maaş veririm

Öğretmenlerin maddi problemleri sürekli gündeme gelir. Öğretmenin sevgi ve şefkatini öğrencisine tam olarak verebilmesi için maddi sıkıntılarından arınmış olması gerekmez mi?

Öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili şüphesiz ki bir çok şeyin yapılması gerekiyor. Keşke bugün Türkiye'nin bütçesi dolsa taşsa da, biz öğretmenlerimize 3-4 bin YTL maaş versek. Bugün, 10 yıllık tam ders ücreti maaş alan bir öğretmenimiz 1.5 milyar maaş alıyor. Yani, aşağı yukarı 500 milyona yakın ek ders ücreti alıyor. 2006 yılında en büyük zammı öğretmenlerimize verdik. Normal memurlara yapılan yüzde 5'lik zam öğretmenlere aynen verildi. Bunun yanında 40 artı 40, yani 80 YTL daha verildi. Bunu da kattığımızda artış yüzde 10'u buluyor. Ek ders ücretlerine yaptığımız yüzde 43'lük zam da bütün öğretmenlerin maaşına yüzde 10 olarak yansıdı. Etti yüzde 20... 100 bin öğretmenimize de ?uzman öğretmenlik' ve ?baş öğretmenlik' uygulaması ile birlikte ciddi zamlar yaptık. Bir öğretmen, uzman öğretmen olduysa 80 YTL maaşına zam yapıldı. Aşağı yukarı yüzde 10'luk bir kısım da o ediyor. Yani, enflasyonun yüzde 6-7 olduğu bir ortamda, uzman öğretmenin maaşına yüzde 30'luk bir zam yapmış olduk. Eğer, bu kişi baş öğretmen olduysa maaşı yüzde 40 artmıştır. Bunlar yeterli midir? Elbette yeterli değildir. Elimde olsa da 3 bin, 4 bin YTL maaş versem.

Popülizm yapıp, öğretmenler hoşlansın diye ?Öğretmenlerin maaşı az, şu kadar daha verilsin' denilebilir. Bunu yapmak için para basmak gerekir, çünkü kaynak yok. Geçmişte popülizm yapıldı, para basıldı ve işçiye, memura dağıtıldı. Sonuçta ekonominin geldiği noktaya hep birlikte gördük. Biz bunu yapmayacağımıza, ekonomideki dengeleri bozmayacağımıza göre kademe kademe öğretmenlerimizin durumunu iyileştireceğiz. Eskiden insanlar öğretmenlikten kaçıyordu. Bugün binlerce müracaat oluyor. İşsiz insanların öğretmen olmak için gelmesini normal karşılayabilirsiniz; ama değişik kurumlardan gelip öğretmenlik yapmak isteyen insanlar da var. Hükümetimizin öğretmenlerimize yönelik tavrı 2006 yılında bütçe imkanlarına göre cömertti. 2007 yılında da bu cömertlik devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber