Hem öğretmen hem de öğrenci, okulda ya da dışarıda birbirlerine karşılıklı şiddet uyguluyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Mart 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İNTERNETE kadar düşen okullardaki laubali öğrenci-öğretmen görüntülerine son vermek için yenilenen Ortaöğretim Kurumları Disiplin ve Ödül Yönetmeliği'nin etkileri bu öğretim yılı sonunda ortaya çıkacak. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş'ün Eğitim-Sen ile birlikte ülke genelindeki tüm ortaöğretim kurumlarında yaptığı araştırma, eğitimcilerin liseli gençlere karşı ciddi endişesini ortaya çıkardı.

AZARLAMA SIRADANLAŞTI

İDARECİ tarafından öğrencilerin azarlanması yüzde 83.8, öğretmenler tarafından azarlanma ise yüzde 85.7 oranında. İdareciden öğrenciye dayak atılma oranı yüzde 34.3, öğretmenden dayak atılma oranı ise yüzde 38.7'ye çıkıyor. Yani lise öğrencisi her 10 gençten 4'ü okulda öğretmen veya idarenin şiddetine maruz kalıyor.

Öğretmenlerin yüzde 81.5'i hiç sopayla dolaşmadığını belirtirken, yüzde 22.6'sı hemen her gün öğrencileri azarladıklarını söylüyor. Böylece okullarda öğrenci azarlanması eğitimin günlük rutinleri arasına giriyor.

POLİS OKUL YOLLARINDA

ÖĞRENCİYE dayak atılan okul oranları ise normal lisede yüzde 54, meslek lisesinde yüzde 58. Okul sokağına hemen her gün polis davet edilmesi okulların yüzde 16.8'inde, okul içine polis davet edilmesi ise yüzde 4.95'inde görülüyor. Okul içine kurumların yüzde 31.6'sı en az 1-2 kez polis davet etmiş. İdareciler tarafından öğrenci dövülmesi de İstanbul'da okulların yüzde 55'inde, Güneydoğu'da ise yüzde 43'ünde görülüyor.

Öğrencisi kaçmayan okul yok

ÖĞRENCİLER tarafından okulda sıradan görülen bazı durumlar da var. Örneğin okulların 80'inde aşırı gürültü, yüzde 97'sinde okuldan kaçma, yüzde 94'ünde yalan söyleme, yüzde 96'sında ödev ve sorumluluklarını yerine getirmeme, yüzde 89'unda okula uygun olmayan kıyafetle gelme sorunu yaşanıyor. Öğrenciler arasında bıçaklı, silahlı kavga okulların yüzde 34'ünde, okul içinde kız öğrencilere laf atma ve rahatsız etme yüzde 56'sında, en az bir kez okula bıçakla gelme yüzde 44'ünde, kalem-defter hırsızlığı ise yüzde 56'sında ve yüzde 87'sinde ise öğretmene karşı lakayıt davranış görülüyor.

Öğretmen de şiddet mağduru

BIÇAKLI ve silahlı saldırılar her üç okuldan birinde yaşanıyor. Öğrenciler arasında bıçaklı kavga yaşanan okul oranı İstanbul'da yüzde 50'ye kadar çıkıyor.

Gelişmiş illerde okulların yüzde 93'ünde değerli eşya hırsızlığı var. Aramalarda kesici ve delici alet bulma oranı özellikle büyük şehirlerdeki okullarda yüzde 75'e dayanıyor. Okulların yüzde 56'sında öğretmene hakaret, yüzde 26'sında ise öğretmeni tehdit yaşanıyor. Okul dışından öğretmene şiddet oranı da yüzde 16'yı buluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber