Genç mucit imam, 20 liraya biyogaz üretti

Kumrulu Mucit Veysel Yetişen(26), kendi imkanlarıyla yapmış olduğu basit düzenekli icadıyla hayvan gübresinden biogaz üretmeyi başardı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2017 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genç mucit imam, 20 liraya biyogaz üretti

Genç mucit bu başarısıyla, organik atıklardan metan gazı üretimi sağlayanlar listesine adını yazdırmış oldu. Yetişen, internette gördüğü videodan esinlenerek, 20 günlük proje ve tasarım çalışmaları sonucunda yaptığını söyledi. Biogaz üretmeyi başaran Kumrulu Yetişen, "Biogaz üretme fikri, internette gördüğüm bir video sonrası 'bunu bende yaparım' diyerek yola çıktım. İlk başta olmadı ama birkaç denemenin ardından biogaz üretmeyi başardım. İlk denemeyi yaparken, çok heyecanlandım. Havyan gübresinden doğalgaz üretmeyi başardım. Yaklaşık 20 gün önce proje çalışmalarına başlamıştım. İcadımın çalışmasından dolayı çok mutlu oldum" dedi.

Ordu'nun Kumru İlçesi nüfusuna kayıtlı Mucit Veysel Yetişen, organik atıklardan metan gazı üretmeyi başardı. Genç mucit Yetişen, İnternette gördüğü videodan esinlenerek, 20 günlük proje ve tasarım çalışmaları sonucunda yapmış olduğunu söyledi. İcadıyla gazetemize açıklama yapan Yetiş, "Ordu'nun Kumru İlçesi doğumluyum. İzmir'de imamlık yapıyorum. Bu icadımı görev yerim olan İzmir'de yaptım. Kumru'ya yazları fındığa geliyorum.

İLK İNTERNETTE GÖRDÜM

Biogaz üretme fikri, internette gördüm bir video sonrası bunu bende yaparım diyerek yola çıktım. İlk başta olmadı ama birkaç denemenin ardından biogaz üretmeyi başardım. İlk denemeyi yaparken, çok heyecanlandım. Havyan gübresinden doğalgaz üretmeyi başardım.

20 GÜNLÜK ÇALIŞANIN HİKAYESİ

Yaklaşık 20 gün önce proje çalışmalarına başlamıştım. Bu icadımızın ana unsuru hayvan gübresi olurken, biogazın oluşması için bir adet damacana, bir adet şamyel ve 3 metre yakın hortum ve gaz geçişleri içinde üç adet musluk kullandım. Damacanın içerisine koyduğum hayvan gübresine ek olarak su koydum.

YÜZDE 60'GÜBRE, YÜZDE 40'I SU

Bunun oranı ise yüzde yüz dolu bir damaca üzerinden hesaplarsak, yüzde 60'ı hayvan gübresi olurken, yüzde 40'ı su olması gerekiyor. Bu birleşimden bir şamyel dolacak kadar gaz çıkıyor ama tespitlerim kadarıyla daha fazla çıkacağını tahmin ediyorum. Doğalgaz üretimini kısa bir şekilde açıklamak gerekirse, damacanada oluşan biogaz şamyele dolarak, burada depolanıyor. Buradaki gaz ise hortum vasıtasıyla istenilen alanda kullanılıyor.

TAŞINABİLİNİR DOĞALGAZ ÜRETTİM

Bunun en büyük özelliği ise damacananın küçük olması nedeniyle taşınabilir olmasıdır. Bu icadımla ev ekonomisine büyük katkı sağlayacağız. Bunun herkesin denemesini tavsiye ederim ve bu konuda herkse gerekli bilgiler verebilirim" diye konuştu.

Kuzey Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber