Sözleşmeli Personelin Sendika Üyesi Olmasına İmkan Sağlayan Kanun Tasarısı

Memur sendikalarına üyeliği 4688 sayılı Kanun düzenlenmektedir. Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu Kanuna dayanarak yaptığı yoruma göre, daimi surette çalıştığı kabul edilmediği için, sözleşmeli personel memur sendikalarına üye olamamaktadır. Bir çok toplu görüşmenin ana gündem maddesi olan bu sorun geçici işçilere kadro veren kanun tasarısı ile çözüme kavuşturulmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2007 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4688 sayılı Kamu Görevleri Sendikaları Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesinin (a) bendinde Kamu Görevlisi "Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki bir kadro veya pozisyonunda daimî suretle çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış kamu görevlilerini" olarak tanımlanmıştır.

Bentte geçen daimi surette ibaresi, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yorumlanmış ve başta 4/B'li statüsünde olmak üzere çalışanların sendikaya üye olamayacağı karara bağlanmıştır.

Ancak sözkonusu hüküm geçici işçilere kadro veren tasarıda yeniden düzenlenmektedir. Taslağın 5. maddesinin (c) bendi ile ?pozisyonunda daimi suretle? ibaresi ?sözleşmeli personel pozisyonunda? şeklinde değiştirilmektedir.

Sözkonusu düzenlemenin Meclis'ten aynen geçmesi ve Cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanması akabinde başta 4/B'liler olmak üzere sendikalara üye olmalarına izin verilmeyen sözleşmeliler kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber