Ekonomi tıkırında

Merkez Bankası finansal istikrar raporu Türk ekonomisinde iyileşmeyi net olarak gözler önüne serdi. Raporda yurt içinde alınan teşvik ve tedbirlerin pozitif etkilerinin görüldüğüne vurgu yapıldı. Merkez, önümüzdeki dönemde firmaların döviz riskinin daha sağlıklı izlenebileceğini de rapor etti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Mayıs 2017 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomi tıkırında

Merkez Bankası yılın ilk finansal istikrar raporunu açıkladı. Raporda, 2016 yılı kasım ayı finansal istikrar raporu'ndan bu yana, küresel ekonomik faaliyette istikrarlı bir ivmelenme olduğuna dikkat çekildi.

FİRMALARIN DÖVİZ RİSKİNE YAKIN TAKİP

Yurt içinde ise, alınan teşvik ve tedbirlerin pozitif etkilerinin görüldüğüne vurgu yapıldı. Raporun en dikkat çekici vurgusu ise firmaların döviz riskinin takip edileceği oldu.

Merkezi, geçen yılın ikinci yarısından itibaren döviz kurlarında yerel ve küresel gelişmelerden kaynaklı dalgalanmaya ve yurt dışı finansman maliyetlerindeki göreli artışa bağlı olarak reel sektör firmalarının yurt dışı borçlanmalarının düştüğü, yabancı para (YP) kredilerden TL'ye geçiş eğilimi gözlendiğini raporladı.

OYNAKLIK AZALDI

Merkez Bankası nezdinde oluşturulan veri takip sistemi ile önümüzdeki dönemde firmaların döviz riskinin takibine yönelik sağlıklı veri temini ve gelişme kaydedileceği de raporda yer aldı.

Finansal piyasalardaki oynaklık ve risk primlerinin düştüğüne de dikkat çekilen raporda şu değerlendirmelere yer verildi; "Küresel ekonomideki toparlanma devam ediyor ve para politikalarına dair belirsizlikler azaldı. Güçlü seyreden mal ihracatının katkısıyla iktisadi faaliyet toparlanma eğilimine girdi. Makroihtiyati düzenlemeler ve son dönemde reel sektörün finansmanına yönelik alınan tedbirler kredi büyümesini destekledi. İktisadi faaliyetteki toparlanma ve güçlenen tahsilatlar sayesinde kredi kalitesi iyileşmeye devam edecek. Tasarruf mevduatındaki artışa bağlı olarak hanehalkı finansal kaldıraç oranı geriledi. Bankacılık sektörü karlılık göstergelerindeki artış eğilimi özkaynakları ve sermaye yeterliliğini destekliyor."

Dövizde açık pozisyon azaldı

Raporda döviz açık pozisyonundaki artışın sınırlandığı da belirtildi. Reel sektörün krediye erişimini destekleyen adımlar ve firmaların TL krediye yönlendirilmesi etkili oldu. Merkez, bankacılık sektörünün yurt dışından temin ettiği borçların vadesinin uzamaya devam ettiğini, bu durumun uluslararası piyasalarda yaşanabilecek oynaklıklara karşı sektörün direncini artırdığını söyledi. Sektörün faiz ve kur riskine dayanıklılığının güçlü olduğu, özkaynakların muhtemel riskleri karşılayabilecek seviyenin üzerinde olduğu da raporda yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber