OKS tarihe karışıyor. Yeni sınav bugün açıklanacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Mart 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Her yıl 800 bin öğrencinin korkulu rüyası olan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) tarihe karışıyor. Mili Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS'nin yerine uygulanacak sistemi bugün açıklayacak. OKS, öğrencilerin iki saatlik bir sınavla geleceğinin belirlenmesi, okuldaki başarının yeterli bir şekilde sınava yansıtılamaması gibi nedenlerle sıkça eleştiriliyordu. Bakan Çelik'in açıklayacağı yeni sisteme göre artık okul başarısı, iyi bir liseye girmekte belirleyici olacak. Öğrenciler iki saatlik sınavla değil, üç yıllık performanslarına göre değerlendirilecek. 6, 7 ve 8. sınıfta öğrenciler Seviye Belirleme Sınavları'na (SBS) girecek. Lise türlerine yerleştirilmede öğrencilerin davranışları bile dikkate alınacak. Yeni sistem 2009 yılında uygulanmaya başlanacak.

Türkiye'de her yıl 800 bini aşkın ilköğretim öğrencisi Anadolu lisesi, fen lisesi gibi liselerde okuyabilmek için OKS'ye giriyor. Bu sınav yıllardır eleştiriliyor.

OKS'ye eleştiri bombardımanı

Yıllardır tartışılan OKS sistemi 13 Kasım 2006 tarihinde yapılan 17. Milli Eğitim Şûrası'nda da önemli ve tartışmalı gündem maddelerinden biri olmuştu. Öğrencilerin 6. sınıftan itibaren dershanelere giderek sınava hazırlanmaya başlaması ve okulun ikinci plana itilmesi ele alınmıştı. Şurada da dile getirilen başlıca eleştiriler şöyleydi:

Öğrenciler, sınavda soru çıkmayan dersleri, konuları önemsemiyor, dersleri takip etmiyor. Örneğin İngilizce dersleri sınavda çıkmadığı gerekçesiyle önemsenmiyor, hatta sınav yaklaştıkça 8. sınıflar boşalıyor. Öğrenciler, doktor raporları alarak okul yerine dershanelere gidiyor. Ayrıca yıllar süren eğitimin sadece 2 saatlik bir sınavla değerlendirilmesinin adil değil. Bu sınav ve eğitim sisteminde öğrencilerin becerilerinin değerlendirilememesi olumsuzluklardan biridir.

İlk SBS bu yıl yapılacak

Şûra'da Bakan Çelik de sistemde değişiklik sinyali vermişti. Çelik, OKS'nin kaldırılması düşünüldüğünü sık sık ifade etmişti. Çelik, bugün de 'liselere giriş'te yeni sistemi açıklayacak. Yeni sistem, uygulamayı tamamıyla değiştirecek, 'tek sınav' dönemi tarih olacak. Öğrencilerin hangi liseye girebileceğini belirleyecek Seviye Belirleme Sınavları (SBS), 6, 7 ve 8. sınıfta yapılacak. Bu üç sınav, öğretim yıllarının sonunda gerçekleştirilecek. Bu sınavlarda Türkçe ve yabancı dil derslerine ağırlık verilecek.

Yeni sisteme geçilerek 2009 itbarıyla OKS'nin kaldırılması durumunda, ilk Seviye Belirleme Sınavı'nın bu öğretim yılı sonunda yapılması gerekiyor. Bu durumda, 2009'da mezun olacak şu andaki 6. sınıflar, üç-dört ay sonra ilk SBS'ye girerek yeni sistemle tanışacak.

Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından merkezi sistemle yapılacak. Şaibenin olmaması için OKS'de olduğu gibi hiçbir öğrenci kendi okulunda sınava giremeyecek. Yeni sistemde, 2007 OKS'de ilk defa uygulanacak İlköğretim Başarı Puanı (İÖBP) uygulaması yer alacak. İÖBP, yeni sistemle devam edecek, liselere girişte bir kriter olacak.

Rehberlik puanı geliyor

Yeni sistemde öğrencilerin becerilerini de öne çıkarmak hedefleniyor. Lise türlerine yerleştirmede, öğrencilerin davranış ve yönlendirilmesi belirleyici olacak. Bu nedenle rehberlik merkezleri ve rehberlik öğretmenlerinin etkinliği artırılacak. Çocuklara 'Rehberlik Puanları' verilecek ve bu puan, liseye yerleşme puanına belirli bir yüzdeyle etki edecek. Rehberlik çalışmalarında öğrencileri, resim, müzik, kendini ifade etme gibi kabiliyetleri değerlendirilecek. Yani bir öğrencinin liseye girişinde davranışlarından Seviye Belirleme Sınavları'ndaki başarılarına ve ders notlarına kadar pek çok kriter değerlendirilecek.

Fen liseleri, sosyal bilimler ve Anadolu öğretmen liselerine girmek için ders barajlarını aşma uygulaması devam edecek. Örneğin fen desleri için konulan barajları aşanlar, fen liselerine başvurabilecek. OKS, 2007 ve 2008 yılında son kez yapıldıktan sonra 2009 yılında eğitimde yeni sistem başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber