Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'da değişiklik yapılıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2007 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1- 13/12/1983 tarihli ve 180 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.
?e) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı.?

MADDE 2- 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesine, (h) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiş ve mevcut (ı) bendi (l) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
?ı) Yapı malzemeleri ile ilgili teknik mevzuatın düzenlenmesi, onaylanmış kuruluşların belirlenmesi ve piyasa gözetimi ve denetimi konularındaki iş ve işlemleri yürütmek,
j) Güvenli ve sağlıklı yapılaşmayı sağlamak maksadıyla, afetlere karşı dayanıklı, fen, sanat ve sağlık kurallarına ve standartlara uygun yapı yapılması için yeni teknolojilerin kullanılmasının ülke çapında yaygınlaştırılmasını sağlayacak tedbirleri almak ve aldırmak,
k) Can ve mal güvenliğini temin maksadıyla, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına ve standartlara uygun güvenli yapı yapılmasını sağlamak üzere bağımsız, yetkili ve sorumlu yapı denetimi kuruluşlarının teşkili ile yapıların proje ve uygulama denetiminin etkin olarak yürütülmesini sağlamak.?

MADDE 3- 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 12/A maddesi eklenmiştir.
?Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
MADDE l2/A- Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın görev alanına giren Avrupa Birliği müktesebatına uyum ve uygulama çalışmaları konusunda Bakanlığın diğer birimleri arasında koordinasyonu sağlamak, Avrupa Birliği üyeliğine hazırlık amacıyla Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan koordinasyon çalışmalarına yardımcı olmak ve bu konularda inceleme ve araştırmalarda bulunmak,
b) Bakanlığın uyumlaştırmakla sorumlu olduğu Avrupa Birliği müktesebatına uyum amacıyla çıkardığı Türk mevzuatının tercüme çalışmalarını Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile işbirliği ve koordinasyon içinde yürütmek,
c) Bakanlığın görev ve faaliyet alanına giren konularda, Hükümetin Avrupa Birliği alanındaki genel politikasının uygulanmasına ilişkin tedbirleri almak, uyum ve uygulama çalışmaları ile ilgili işleri yürütmek,
d) Bakanlığın görevleri çerçevesinde, Avrupa Birliği ile ilgili yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlar ile gereken ilişkileri kurmak ve yürütmek,
e) Bakanlığın görev alanı ile ilgili olarak Avrupa Birliği mevzuatı ve uygulamaları konusunda inceleme ve araştırmalar yapmak, yaptırmak ve ilgililere duyurmak,
f) Bakanlığın yabancı ülkeler ve yurt dışı kuruluşlar ile olan ilişkilerini yürütmek,
g) Bakanlığın görev alanı ile ilgili milletlerarası seviyede yapılacak her türlü toplantının organizasyonunu sağlamak,
h) Diğer ülkelerdeki bayındırlık ve iskân ile ilgili konulardaki gelişmeleri takip etmek ve elde edilen bilgileri ilgili birimlere aktarmak,
ı) Bakanlığa yurt dışından gelenler ve Bakanlıktan yurt dışına gönderilecekler ile ilgili çalışmalarda bulunmak,
j) Yabancılar ile ilgili protokol işlemlerinin yürütülmesinde koordinasyonu sağlamak,
k) Bakanlıkça verilecek benzeri görevleri yapmak.?

MADDE 4- 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (l) sayılı Cetvelin Ana Hizmet Birimleri bölümüne ?5. Avrupa Birliği ve Dış İlişliler Dairesi Başkanlığı? ibaresi eklenmiştir

MADDE 5- Ekli (1) sayılı Listede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı Cetvelin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile ilgili bölümüne eklenmiştir.

MADDE 6- 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin (a) ve (ı) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
?GEÇİCİ MADDE 8- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay için geçerli olmak üzere, bir defaya mahsus olmak ve Avrupa Birliği Uzmanı kadrolarının yarısını geçmemek kaydıyla; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görev alanları ile ilgili olarak en az dört yıllık yüksek öğrenim kurumlarından veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğrenim kurumlarından mezun olup Avrupa Birliği mevzuatı uyum çalışmalarına ilişkin faaliyetleri en az beş yıldır yürütmekte olan, Avrupa Birliği temel ve uzmanlık eğitimini almış ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (C) düzeyinde puan almış bulunan Bakanlık personeli, başka bir şart aranmaksızın meslekî konularda yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları şartıyla, boş bulunan Avrupa Birliği Uzmanı kadrolarına atanabilir.
Birinci fıkra uyarınca yapılacak yazılı ve sözlü sınavın şekli ve uygulama esasları Bakanlıkça belirlenir.?

MADDE 8- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(1) SAYILI LİSTE

KURUMU : BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

TEŞKİLATI : MERKEZ

Sınıfı: Unvanı: Derecesi: Kadro Adedi:

GİH Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı 1 1
GİH AB Uzmanı 4 2
GİH AB Uzmanı 3 2
GİH AB Uzmanı 2 2
GİH AB Uzmanı 1 2
GİH AB Uzman Yardımcısı 7 3
GİH AB Uzman Yardımcısı 6 3
GİH AB Uzman Yardımcısı 5 2
GİH AB Uzman Yardımcısı 4 2

TOPLAM : 19

GENEL GEREKÇE

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlaması kararının resmen alınması üzerine; Bakanlığın, Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecine daha yoğun mesai harcaması ve müzakereleri yürütmek üzere millî düzeyde kurulacak idarî yapıların paralelinde, kurumların yapılarının da güçlendirilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bakanlıktaki Avrupa Birliği mevzuatı uyum çalışmaları Haziran 2000 yılında Bakan Oluru ile kurulmuş olan Avrupa Birliği birimi tarafından yürütülmekte olup; bu Birim, Avrupa Birliği temel eğitimi ve milletlerarası ilişkiler konusunda eğitim almış az sayıda çalışanı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Müzakere süreci ve bundan sonra yürütülecek Avrupa Birliği mevzuatı uyum çalışmalarının hacmi ve kapsamı düşünüldüğünde, kurum yapısının ve kadrosunun güçlendirilmesi acil bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.

Bakanlıktan, görev ve sorumluluk alanları itibariyle, malların, kişilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımı, çevre, ulaştırma, bölgesel politika ve yapısal fonlar ile kırsal kalkınma gibi onüç konu başlığında katkı yapılması beklenmektedir. Bu alanlar, mevzuat uyum sürecinin ve müzakerelerin en zor ve kapsamlı çalışmalar gerektiren başlıklarıdır.

Bilindiği üzere, mevzuat uyumu ve müzakere sürecinde; uyum çalışmalarının başlatılması ve yönlendirilmesi, Avrupa Birliği mevzuatının analizi, mevzuat taraması, görüş oluşturulması, üye ülke uygulamalarının araştırılması, incelenmesi ve raporlanması, güçlü bir idarî yapılanmayı gerekli kılmaktadır. Diğer taraftan, millî ve milletlerarası düzeyde teşkil edilen komite ve alt komite toplantılarında Bakanlığın temsili, sektörler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ülke içi ve dış koordinasyonun ve görüş alışverişinin temini de bir başka gerekliliktir.

Müzakere sürecinde yürütülecek çalışmaların kapsam ve niteliği kadar zamanın kullanılması da önemlidir. Bu bakımdan, Bakanlığın bütün birimlerini ilgilendiren ve ortak hizmet niteliğinde bir uzmanlık hizmeti olan Avrupa Birliği ve dış ilişkiler ile ilgili işlerin; diğer bakanlıklarda olduğu gibi, daha etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla, müstakil bir birim olarak çalışması öngörülen Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının kurulması öngörülmektedir.

Bakanlığın teşkilat ve görevlerini düzenleyen 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapı malzemeleri ile ilgili görevler, ana hizmet birimlerinden olan Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğüne verilmiş olmasına rağmen, söz konusu Genel Müdürlüğün esas misyonu itibariyle imar ve planlama alanlarındaki görev ve hizmetler üzerinde yoğunlaşmış olması sebebiyle, yapı malzemelerinin tâbi olması gereken mevzuatın hazırlanmasında ve uygulanmasında gerekli olan etkinlik gerçekleştirilememiştir.

Bakanlığın bir diğer ana hizmet birimi olan Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ise, kamu inşaatlarının keşif, proje, ihale ve kontrollük hizmetlerini yerine getiren ve ?yapı? alanında uzmanlaşmış olan bir birimdir.

Yapılara ilişkin genel şartları düzenleyen, bunların icrasında rol alan sektörel aktörlerin davranışlarını belirleyen ve yapıların etkin denetimini yürütebilecek görev ve hizmetlerin yanı sıra, yapı malzemesine ilişkin görev ve hizmetlerin Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmesi, ülkemizin bu alandaki kurumsal alt yapısının teşekkülünü de sağlayacaktır.


Diğer taraftan, 15/1/1997 tarihli ve 97/9196 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapı malzemelerine ilişkin Avrupa Birliği teknik mevzuatının uyumlaştırılması görevi Bakanlığa (Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne) verilmiş ve bu çerçevede 89/106/EEC sayılı Yapı Malzemelerine İlişkin Avrupa Birliği Konseyi Direktifi, Yapı Malzemeleri Yönetmeliliği ve 9 adet uygulama tebliği ve diğer ilgili mevzuat yayımlanmıştır.

Avrupa Birliği müktesebatına uyumlaştırmış bulunan mevzuatın uygulanabilmesi bakımından gerekli olan kurum yapılanmasının tamamlanması gerekmektedir. Bu yapılanma, bilindiği üzere Avrupa Birliği müktesebatı uyumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Tasarı ile, yapı malzemelerinin tâbi olacağı teknik şartnameleri Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliğine üye ülkeler ile birlikte belirlemek ve yayımlamak, bunların uygunluk değerlendirilmesini yapacak kuruluşları tespit etmek ve görevlendirmek, piyasaya arz edilmiş yapı malzemelerinin piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini organize etmek ve yürütmek görevlerinin Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne verilmesi öngörülmektedir.

Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde yapı mevzuatını uygulayan üye ülkelerde de, yapı işleri ve yapı malzemelerinin genellikle aynı çatı altında değerlendirildiği ve bu çerçevede yapılanma gerçekleştirildiği görülmekte olup, Bakanlıktaki yapılanmanın Avrupa Birliği ülkelerine paralel hale getirilmesi ve yapı malzemesinden yapının kullanım safhasına kadar bütün yapı sürecinin ve sorumluluğunun aynı birimin görevleri içinde birleştirilip bütünleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yukarıda açıklanan gerekliliklerden dolayı bu Kanun Tasarısı hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, 180 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesine yeni ana hizmet birimi olarak ?Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı? eklenmiştir.

MADDE 2- Madde ile, 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinde belirtilen Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün görevlerine, yapı malzemeleri ve yapı denetimine ilişkin görevlerin eklenmesi öngörülmüştür.

MADDE 3- Madde ile, 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen 12/A maddesi ile, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının görevleri düzenlenmiştir.

MADDE 4- Madde ile, 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (l) sayılı Cetvelin Ana Hizmet Birimleri bölümüne ?5. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı?nın eklenmesi öngörülmüştür.

MADDE 5- Madde ile, yeni kurulan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı için gerekli olan kadroların ihdası amaçlanmıştır.

MADDE 6- Madde ile, 180 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğünün görevlerine ilişkin 12 inci maddesinin (a) bendinde belirtilen görevler bundan sonra Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce, (ı) bendinde belirtilen görevler ise, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığınca yürütüleceğinden, söz konusu bentlerin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

MADDE 7- Madde ile, Bakanlık bünyesinde halen Avrupa Birliği mevzuatı uyum çalışmalarında fiilen görev yapan ve belirli niteliklere sahip bulunan Bakanlık elemanlarının, yapılacak sınavda başarılı olmak ve Avrupa Birliği Uzmanı kadrolarının yarısını aşmamak kaydıyla Avrupa Birliği Uzmanı olarak atanmalarına imkân sağlanmaktadır.

MADDE 8 -Yürürlük maddesidir.

MADDE 9 -Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber