Hizmet ettikleri yöneticiler bu kez onlara hizmet ediyor

İzmir Amerikan Lisesi'nde hizmetli, çaycı ve şoför olarak çalışanlar, yılın bir günü masal gibi bir gün geçiriyor. Yıl boyunca hizmet ettikleri yöneticiler bu kez onlara hizmet ediyor. Şık kıyafetlerini giyip geldikleri okulda kapıda karşılanıyorlar, yemeklerini yiyip eğleniyorlar. Hizmet ve bulaşıklar ise yöneticilere ait. Okulun çaycısı Leyla Erbay Erol, "Bize öyle güzel şeyler söylüyorlar ki çocuklarımızın, eşlerimizin yanında, onur duyuyoruz" diyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Haziran 2017 21:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Hizmet ettikleri yöneticiler bu kez onlara hizmet ediyor

TAM olarak ne zaman başladığı bilinmiyor. Ancak 1878'de kurulan İzmir Amerikan Lisesi'nin ilk yıllarından itibaren okulda hizmet alanında çalışanlara 'teşekkür yemeği' olarak bilinen ve 'çalışan günü' diye nitelendirilen, her baharda yapılan yemekte okuldaki roller değişiyor. Hizmetli, çaycı, şoför özel davetle eğlenceye çağırılıyor, müdürler ve öğretmenler onlara hizmet ediyor.

DAVETİYEYLE ÇAĞIRILIYORLAR

'Çalışan günü'nde yıl boyunca öğretmenlere ve yöneticilere hizmet eden temizlik, güvenlik ve mutfakta çalışan personel bir davetiyeyle bu özel geceye çağırılıyor. Aileleriyle birlikte en güzel yemeklerle donatılmış masalarda ağırlanıyor. Müdürler başta olmak üzere öğretmenler, bu gizli kahramanlara hizmet yarışına giriyor. Yıl boyunca öğretmenlere, yöneticilere servis yapan çalışanlar, bu yer değiştirmeden mutlu. Çünkü o gün erkenden evlerine dağılıp kuaföre gidip, en şık elbiselerini giyerek parfümlerin hoş kokusuna bulanıyor ve saat 20.00'yi gösterdiğinde yanlarında çocukları, arkadaşları, akrabalarıyla sabah yerleri sildikleri, çay servisi yaptıkları iş yerlerinde bu kez yöneticileri tarafından kapıda karşılanıyorlar.

Bu özel günde müdürler ve öğretmenler onlar için yemek yapıp, bulaşıkları yıkıyor, etrafı temizliyorlar.

Hürriyet'in de katıldığı bu özel günde önlerinde önlükleri ve kafalarında aşçı şapkalarıyla çalışanları karşılayan müdürleri, oturacakları yerleri öncelikle onlara gösterip servise başlıyorlar. Yönetici ve öğretmenler aralarında yaptıkları iş bölümüne göre kimi yemeği hazırlıyor, kimi masayı düzenliyor, kimi servisi yapıyor, kimi de yemek sonrası bulaşıkları yıkamak ve salonu temizlemek için bekliyor. Çalışanlara ise yapılacak tek şey kalıyor, o da gecenin tadını çıkarmak. Yılda bir kez kendilerine ayrılan bu gecenin keyfini sürüyorlar, müzik aleti çalıyorlar, dans ediyorlar, eğlenerek salondan ayrılıyor.

BULAŞIKLAR ÖĞRETMENLERDE

İZMİR Amerikan Lisesi'nin Müdürü Didem Erpulat, şunları söyledi: "Aile kavramı bizim için önemli. Bunun için de tüm paydaşları hayatın her alanına dahil ediyoruz. Eşitliğe çok önem veriyoruz, hiyerarşik bir yapıyı da vurgulamıyoruz. Hepimizin aynı platformda eşit bireyler, paydaşlar olarak yaşadığı bir çalışma ortamı yaratmaya çalışıyoruz. En güzel etkileşim servis anında oluyor. Yıl boyunca size servis yapan kişilere, bu sefer siz servis yapıyorsunuz. Ailelerinin yanında hepsine teşekkür ederek bunu yapıyoruz, çok mutlu oluyorlar. Sınırlar kalmıyor. Hepimizin aynı gemide olduğunu hissettirmek istiyoruz."

ÇALIŞAN GÜNÜNDE ÇOK EĞLENİYORUZ

FİKRİYE Mutlu, kolejde temizlik görevlisi. 10 yıldır burada çalışıyor. Çalışan gününde çok eğlendiğini söyleyen Fikriye Mutlu, duygularını şöyle ifade ediyor: "Bize büyük değişiklik oluyor. Çalışan gününde çok eğleniyoruz. İlk zamanlar müdürlerimizin bizi karşılaması, servis yapmasını yadırgıyordum. Ama sonra alıştım. Yıl boyunca biz onlara hizmet ediyoruz, o gün de bize onlar hizmet ediyor. Bizimle yakından ilgileniyorlar."

Lisede 19 yıldır şoförlük yapan Cafer Vural, "Hala arabasında şoförlük yaptığım müdürlerin beni kapıda karşılamasına, bardağım boşalınca su koymasına alışamadım. Gecenin ilerleyen saatlerinde artık ailemle birlikte bunun keyfini çıkarmaya çalışıyorum" diyor.

YAPTIĞIMIZ İŞE SAYGI DUYUYORLAR

LEYLA Erbay Erol, lisenin çaycısı. Yaklaşık 20 yıldır lisede çalışıyor. Duygularını şöyle paylaşıyor: "Burada çay servisi ve temizlik yapıyorum. İlk geldiğim yıl çok şaşırmıştım, heyecanlandım. Biz oturuyoruz, onlar suyumuzu dolduruyor, yemeğimizi getiriyor. Tedirgin oldum, çekindim. Yerimden kalkıp ben yapmak istedim. Ancak bize öyle güzel şeyler söylüyorlar ki çocuklarımızın eşlerimizin yanında, onur duyuyoruz. Çok güzel bir gelenek. Yaptığımız işe saygı duyduklarını gösteriyorlar."

Nuran ÇAKMAKÇI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber