'İLKSAN'ın istikbalinden endişe duyulmalı'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2007 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Denetleme Kurulunun 2006 Yılı Faaliyet Raporunda, sandığın, anlayış ve işleyiş itibariyle Milli Eğitim Bakanlığının 1970'lerden kalma bir kopyası görünümünde olduğu belirtilerek, ''İLKSAN'ın istikbalinden endişe duyulmalıdır'' denildi.

İLKSAN Denetleme Kurulu Başkanı Yaşar Taşkale ve 2 üye tarafından hazırlanan raporda, 1943 yılında kurulan sandığa yönelik eleştirilerde bulunuldu; mal varlıkları ve bankalardaki parasını nasıl değerlendirebileceği konusunda önerilerde bulunuldu.

İLKSAN'ın fon yönetimi anlayışını benimsemesi, gayrimenkul yatırımıyla ticari faaliyetlerden çekilmesi gerektiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

''Yardımlaşma sandıkları, mali varlıkları kontrol eden ve bunlardan gelir elde eden kurumlardır. Bu nedenle İLKSAN, fon yönetimi ve portföy yönetimine odaklanmalı, doğrudan ticari faaliyette bulunmamalıdır. Fon yönetimi ve portföy yönetimi birimleri kurulmalı, bu birimlerde uzman personel istihdam edilmeli ve profesyonel portföy danışmanlarının desteğiyle kurumun mali varlıkları en az hazine bonosu düzeyinde getiri sağlayacak şekilde yönetilmelidir.

İLKSAN, gayrimenkul yatırımlarından çekilmelidir. Bu yatırım, özel uzmanlık gerektirmektedir. 'Her gayrimenkul sürekli reel değer kazandırır' diye genel bir kural yoktur. Değer kazansa bile, değer artışının zamanlamasını önceden kestirmek ve buna göre plan yapmak mümkün değildir. İLKSAN'ın, gayrimenkul yatırımlarını nakde çevirmesi önerilmektedir.''

''ATAMALARDA LİYAKAT HİÇ GÖZÖNÜNE ALINMAMIŞTIR''

TBMM Dilekçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin tasfiye edilmesi gerektiğini söylediği, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarıyla geçmişte gündeme gelen İLKSAN'ın yapısı ve yönetimi hakkında da bilgilerin yer aldığı raporda, sandığın, insan kaynakları yönüyle ''alarm verdiği'' ifade edildi.

Personelin ve yöneticilerin büyük çoğunluğunun kurum dışında kaydadeğer iş ve yöneticilik deneyimi olmadığı kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

''İLKSAN, anlayış ve işleyiş itibariyle Milli Eğitim Bakanlığının 1970'lerden kalma bir kopyası görünümündedir. Oysa sandığın işlevi kamu idaresi yapılanmasını değil, özel şirket yapılanmasını gerektirmektedir.

Şef ve üstü kadrolar yönetici olarak değerlendirildiğinde, personelin 3'te 1'inin yönetici olduğu görülmektedir. Bu durumda her yöneticiye 2 personel düşmektedir. Personelin eğitim ve bilgi seviyesi çok düşüktür. 40 yöneticiden sadece 6'sı üniversite mezunudur. Personelde ise durum çok daha vahimdir. 88 personelden hiçbiri 4 yıllık üniversite mezunu değildir, 2 personel okuma-yazma bilmemektedir.

Atamalarda ve terfilerde liyakat hiç gözönüne alınmamıştır. Terfilerde neyin etkili olduğu sorulduğunda, çalışanlardan neredeyse hepsi, 'tanıdık bulma', 'göze girme' ve 'iltifat etmenin' etkili olduğunu söylemiştir.

İLKSAN'ın istikbalinden de endişe duyulmalıdır. Karmaşık örgütlenme, yetki mekanizması ve inisiyatif kullanmaktan çekinen yöneticiler vardır. Üyeler İLKSAN'ı tanımamaktadır. Varlıkların verimsiz değerlendirilmesi nedeniyle gelir-gider farkı ve bütçe açığı oluşmaktadır.

İLKSAN'ın yeniden yapılanması için kanun ve ana statü değişikliğine ihtiyaç yoktur, zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır.''

Raporda, Kızılay Karanfil Sokak'taki binada hizmet veren Grand Divan Otel ile sözleşmenin iptal edilmesi ve binanın öğretmenevi olarak üyelerin kullanımına sunulması istendi.

NAKİT 123 MİLYON YTL'Sİ BULUNUYOR

246 bin 29 üyesi bulunan ve üyelerinden ayda yaklaşık 20 YTL olmak üzere toplam 4 milyon 293 bin YTL aidat ücreti toplayan İLKSAN'ın; Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası'nın 7 ayrı şubesindeki hesabında toplam 123 milyon 102 bin 250 YTL'si bulunuyor.

İLKSAN, 73 odalı, 143 yataklı Ulus Öğretmenevi, 31 odalı, 105 yatak kapasiteli Didim Dinlenme Tesisi, 187 odalı 374 yataklı Alanya'daki 4 yıldızlı Ananas Oteli, 95 odalı, 195 yatak kapasiteli 3 yıldızlı De-Ha Oteli, A-D Tur. Turizm Seyahat Acentası ile bir çok yerde arsa ve binaya da sahip bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber