İki üniversite bitirmiş, iki dil bilen minibüsçü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'da 3 yıldır minibüs şoförlüğü yapan 2 üniversite mezunu Mustafa Çalışkan (45), dış görünüşüne önem vermesi, müşterilerine davranışları ve dikkatli araç kullanması nedeniyle geçen yıl ''Örnek Şoför'', bu yıl da ''En Centilmen Minibüs Şoförü'' seçildi.

Mustafa Çalışkan, Karaman'ın Ermenek ilçesinde doğduğunu, 8 yaşındayken annesi ve kardeşleriyle Almanya'da işçi olarak çalışan babasının yanına gittiklerini söyledi.

Almanya'da liseyi bitirdikten sonra üniversitede önce bankacılık, daha sonra dış ticaret eğitimi aldığını belirten Çalışkan, ''Almanya'da bir bankada 9 yıl çalıştım. Evlendikten sonra eşimle market işletmeye karar verdik. Daha sonra çocuklarımızın Türk kültürüyle büyümeleri için 9 yıl önce ülkemize döndük'' dedi.

-''ASGARİ ÜCRETLE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMAK İSTİYORLAR''-

Türkiye'ye gelince mesleğiyle ilgili çeşitli yerlere başvurduğunu belirten Çalışkan, ''Ama çoğundan yanıt gelmedi. Burada 2 üniversite diplomamın olması işime yaramadı'' diye konuştu.

Ailesinin geçimini sağlamak için 5-6 iş değiştirdiğini belirten Çalışkan, şöyle devam etti:

''Almanca ve İngilizce biliyorum. Bazı firmalarda tercümanlık yaptım. Nakliye ve inşaat şirketlerinde çalıştım. Hep aynı sorunlarla karşılaştım. Türkiye'de asgari ücret vererek, sigortasız çalıştırmak istiyorlar. Sonunda annem ve amcamın ortak olduğu minibüste şoförlük yapmaya başladım. Şimdi yevmiyemi düzenli alıyorum, sigortam yatıyor. Yaklaşık 3 yıldır bu işi yapıyorum ve işimi seviyorum.''

-ÖRNEK VE CENTİLMEN ŞOFÖR...-

Dikkatli ve yavaş araç kullandığını, müşterileriyle hiç tartışmadığını ve herkese nazik davranmaya çalıştığını belirten Çalışkan, bu nedenle Konya Minibüsçüler Odası tarafından geçen yıl ''Örnek Şoför'', bu yıl da ''En Centilmen Minibüs Şoförü'' seçildiğini söyledi.

Dış görünüşüne ve giyimine çok önem verdiğini, tıraş olmadan direksiyon başına oturmadığını belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

''Her gün temiz ve değişik kıyafet giyinmeye çalışıyorum. Bunları müşterime ve işime olan saygımdan yapıyorum. Ayrım yapmadan, nazik davranıyorum. Şimdiye kadar hiçbir müşterimle tartışmadım. Bir söz vardır, 'Birinci kural müşteri her zaman haklıdır, ikinci kural müşterinin haksız olduğu zamanlarda birinci kural geçerlidir' diye. Ben her zaman buna göre davranırım.''

-ARKADAŞLARI ''KİBAR FEYZO'' DİYOR-

Durakta şoförlerin birbirlerine çeşitli lakaplar taktıklarını, kendisine de Almanya'dan geldiği için ''Hans'' ve davranışları nedeniyle de ''Kibar Feyzo'' diye seslendiklerini belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

''Herhalde Avrupa'da yetiştiğimiz için burada beni biraz farklı buluyorlar. Konya'da minibüs şoförlerinin imajı kötü. Bu bakışı değiştirmek istiyorum. Davranışlarımla diğer arkadaşlarıma örnek olmaya çalışıyorum. Benim prensibim dürüstlük, temiz çalışmak, eksiksiz hizmet vermek. Evinizde ne yaparsanız yapın ama dışarı çıktığınızda yüksek sesle konuşmayacaksınız, yere tükürmeyeceksiniz, kibar davranacaksınız, temiz olacaksınız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber