İşte Tüketicilerin Acil Durum Raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2007 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THD'den Tüketicilerin Acil Durum Raporu

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları nedeniyle "Tüketicilerin Acil Durum Raporu"nu açıkladı.

THD'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan "Tüketicilerin Acil Durum Raporu"nda tüketicilerin her gün yoğun olarak yaşadığı acil sorunlar ele alındı.

Söz konusu raporda tüketicilerin tüm sorunlarının yanı sıra çözüm önerilerine de yer verildi. Raporda, tüketicilerin göze çarpan en önemli sorunlar ve çözüm yolları şöyle belirtildi: "-Sorun: Tüketicilerin alım gücü düşürülmüş ve tüketiciler yoksullaştırılmıştır,

Çözüm: Tüketicilerin alım gücünü arttırıcı ve yoksulluğu giderici acil ekonomik ve sosyal önlemler alınmalıdır. -Sorun: Türkiye'nin en stratejik kamu kuruluşları özelleştirilmekte, yabancılaştırılmakta ve kapitülasyonlar hortlatılmaktadır.

Çözüm: Özelleştirilmeler durdurulmalı ve yeniden kamulaştırılmalıdır. -Sorun: Sağlık ve eğitim gibi en temel kamusal hizmetler ticarileştirilirken yoksul ve dar gelirli tüketicilerin bu hizmetlere ulaştırılması güçleştirilmiştir.

Çözüm: Eğitim ve sağlığın ticarileştirilmesi durdurularak bu hizmetlerin tüketicilere ücretsiz verilmesi. -Sorun: Dünyanın en yüksek dolaylı vergisini Türkiye'deki tüketiciler ödemektedir. Dolaylı vergiler nedeniyle tüketiciler kamusal hizmetleri pahalı almak zorunda bırakılmıştır.

Çözüm: Gıda, su, elektrik, telefon, ulaşım, doğal gaz, kömür gibi yakıtlar ile akaryakıt gibi temel kamusal mal ve hizmetlerden alınan KDV yüzde 1'e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalıdır. -Sorun: Bankalar tüketicileri soymaktadır. -Çözüm: Bankaların uyguladıkları yüksek akdi faizi enflasyon düzeyine indirecek ve haksız yere aldıkları yüksek hizmet bedellerini alınmamasına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalıdır. -Sorun: Sağlıksız ve güvensiz ürünler ve hizmetler nedeniyle tüketiciler risk altında.

Çözüm: Ürün güvenliği sağlayıcı önlemlere ağırlık verilmeli, piyasa denetimi ve gözetimi arttırılmalıdır." Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada, seçimler nedeniyle raporu siyasi parti liderlerine vereceklerini ve parti programlarına alınmasını isteyeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber