HSYK'dan Bakan Çiçek'e by-pass

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Mart 2007 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız HSYK, Adalet Bakanı'nın boş bulunan 29 Yargıtay ve Danıştay üyeliği için 20 Mart'ta seçim kararı aldı

Yargıtay'a 23 üyenin seçilmesi konusunda Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun diğer üyeleri arasında yaşanan krizde sürpriz bir seçim kararı alındı. Çiçek ve HSYK arasındaki kriz şöyle gelişti:

HSYK üyesi Engin Selimoğlu'nun Eylül, önceki Başkan Celal Altunkaynak'ın da Kasım'da emekli olmasından sonra Cumhurbaşkanı Sezer 2 yeni üye atadı. Yargıtay üyeliklerine seçimde bundan önce Bakan Çiçek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ile hareket eden iki üyenin kuruldan ayrılması üzerine 4'e 3 bakanlık lehine olan denge, 5'e 2 aleyhe döndü.

Müsteşar karşı çıktı

Çiçek, Kurul'dan seçilecek üyeler için bakanlığa kontenjan verilmesini istedi ancak HSYK bu isteği reddetti. Bu anlaşmazlık yüzünden boş bulunan Yargıtay üyeliklerine seçim kilitlendi. Bu kilitlenme Meclis Adalet Komisyonu gündemindeki Yargıtay Kanunu tasarısı yasalaşmadan önce çözülemezse, 23 üyelik için seçim yapılamayacak. Çünkü tasarı 250 olan Yargıtay üye sayısının 150'ye düşürüyor. Sayı 150'ye düşene kadar Yargıtay'a üye seçilemeyecek.

Bu kilitlenmeyi HSYK sürpriz bir kararla aşmaya çalıştı. Başkanvekili Mahmut Acar başkanlığında dün yapılan toplantıya Müsteşar Kasırga ile Yargıtay ve Danıştay'-dan seçimle gelen üyeler katıldı. Toplantıda, Yargıtay'ın 23, Danıştay'ın 6 üyeliği için seçimin zamanı görüşüldü. Kurul, Müsteşar Kasırga'nın muhalefetine rağmen seçimin 20 Mart'ta yapılmasına karar verdi. Kurulun 20 Mart'taki toplantısına Bakan Çiçek katılmazsa yerine en kıdemli üye katılacak. Ancak Müsteşar Kasırga katılmazsa yerine yedek üye katılamıyor ve bu durumda Kurul toplanamıyor. HSYK Başkanvekili Mahmut Acar, VATAN'a yaptığı açıklamada ?Bugüne kadar gündemi bakanlık hazırlıyordu. Ancak biz seçilmiş üyeler olarak bu konuda yetkimiz olduğunu düşündük ve bu kararı aldık? dedi. Acar, Müsteşar Kasırga'nın toplantıya katılıp katılmamasıyla ilgili ?İster katılır, ister katılmaz... Bu onun bileceği şey. Katılmazsa kendi aramızda değerlendirip karar veririz? yorumunu yaptı.

Bakan Çiçek'e suç duyurusu

Bu arada Sedat Vural adlı avukat, Yargıtay ve Danıştay'daki boş üyeliklere seçim yapılması için HSYK'yı toplantıya çağırmadıkları için Çiçek ve Kasırga için Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber