Üst araması yaptırılan sağlık çalışanının hakkı aranıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2007 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜST ARAMASI YAPTIRILAN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN DAVA AÇILDI

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, Kanuna aykırı olarak cezaevlerinde üst araması yaptırılan ebe, hemşirelerin haklarını Kurum İdari Kurullarında savunmasını üstlendiklerini, bu konuyla ilgili ise Sağlık Bakanlığının bir Genelge yayınlamasını sağladıklarını bildirdi. Genelgenin ardından bu tür görevlendirmeler azalmasına rağmen halen bazı yerlerde benzer görevlendirmeler yapılıyor.Sendika, hukuka aykırı bu görevlendirmelerin tamamen önüne geçecek süreci başlattı.

Göynük Kaymakamlığı, İlçede ebe olarak görev yapan bir sağlık çalışanının cezaevinde üst aramakla görevlendirilmesi üzerine sendika yetkilileri Sakarya Nöbetçi İdare Mahkemesine dava açtıklarını belirttii.

MAHKEME OLUMLU KARAR VERİRSE İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA MÜRACAAT EDİLECEK

Türk Sağlık-Sen, davanın olumlu sonuçlanması durumunda İçişleri Bakanlığına yazılı olarak müracaat edecek. Bu yazıda Mahkeme kararı da örnek gösterilerek Valilikler ve Kaymakamlıklara konunun bir genelgeyle duyurulması ve sağlık personelinin görevleri dışında cezaevi üst araması ve benzeri görevlerde çalıştırılmaması istenecek.

Açılan davada, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 45. Maddesinde yer alan ?Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.? Hükmüne atıfta bulunuldu. Bu hükme göre, sağlık hizmetleri sınıfında çalışan bir personelin, Genel İdari Hizmetler Sınıfında çalıştırılmasının hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Dava dilekçesinde, Sendikanın Kurum İdari Kurulunda aldırdığı karar gereği yayınlanan ve sağlık çalışanlarının görevleri dışında çalıştırılmaması istenen Genelgeye de atıfta bulunuldu. Ayrıca Danıştay'ın aldığı bir kararda ?Genel İdari Hizmetler sınıfında çalışan bir memurun, Yardımcı hizmetler sınıfında görevlendirilmesinin hukuka aykırı olduğundan iptal ettiği? ifade edilerek, Göynük Kaymakamlığı yazı işleri müdürlüğünün işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık çalışanlarının görevleri dışında cezaevi üst araması ve benzeri görevlerde çalıştırılmaması için uzun zamandır mücadele ettiklerini söyledi. Kurum İdari Kurullarında alınan karar gereği Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili bir genelge yayınladığını hatırlatan Kahveci ?Bu genelgenin ardından bu tür görevlendirmelerde büyük oranda azalma meydana geldi. Ancak biz sendika olarak bu görevlendirmeler tamamen sona erene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.? dedi.

Kahveci, görevleri dışında cezaevi üst araması gibi işlerde çalıştırılan sağlık görevlilerine de seslenerek ?Sahipsiz değilsiniz. Bu tür hukuksuz görevlendirmeleri vakit kaybetmeden Şubelerimize iletin. Bizler gerekli girişimlerde bulunarak, gerekirse dava açarak haklarınızı savunuruz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber