Sağlık malzemesi sağlık çalışanında alerji yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2007 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Klinik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nihal Mete Gökmen, sağlık malzemelerinin, sağlık çalışanlarında ?alerji? yaptığını, her 5 personelden 2'sinde, ?Lateks alerjisi? görüldüğünü bildirdi.

Gökmen, yaptığı yazılı açıklamada, eldiven başta olmak üzere idrar sondası, kateter, yara bantları, turnikenin yoğun olarak kullanıldığı sağlık personeli arasında ?Lateks? alerjisinin yaygın olarak görüldüğünü belirtti. Gökmen, her 5 sağlık personelinden ikisinde, lateks alerjisi görüldüğünü bildirdi.

EÜ Tıp Fakültesinin eldiven kullanımının yoğun olduğu cerrahi bölümlerinde 219 sağlık personeli üzerinde yaptıkları araştırmada, lateks alerjisi görülme oranının çok yüksek olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Gökmen, bu alerjinin toplumda görülme oranının yüzde 1, sağlık personeli arasındaki görülme oranının yüzde 5-15 arasında değiştiğini ifade etti.

?Hevea brasiliensis? isimli ağaçtan elde edilen süt kıvamındaki sıvıya birtakım katkı maddelerinin eklenmesiyle ?lateks? adı verilen esnek, dayanıklı ve geçirgenliği olmayan bir maddenin elde edildiğini kaydeden Gökmen, şunları kaydetti:

?Günlük hayatta sık karşılaştığımız balon, kondom, kauçuk basket topları, yağmurluk, emzik ve bazı iç çamaşırlarında bu maddeden belirli oranlarda bulunuyor. Ancak bunlar içerisinde en tehlikeli olanları sağlık personelinin kullandığı eldiven, kateter, idrar sondaları ve balon. Lateks alerjisinin eldiven kullanımıyla ortaya çıkması durumunda ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Pudralı eldivenlerde, lateks pudra ile havaya karışmakta, hastanın bunu soluması durumunda burun akıntısı, hapşırma, gözlerde, yanma, batma ve kaşıntı gibi belirtiler görülmektedir. Bazı durumlarda nefes darlığına yol açabilmektedir.?

AMELİYAT SIRASINDA ÖLÜME YOL AÇABİLİYOR

Operasyon sırasında görülen ve ölüme neden olan alerjik reaksiyonların yüzde 40'ının lateks alerjisine bağlı olduğunu açıklayan Gökmen, ?Özellikle içinde lateks bulunan malzemelerin sıklıkla kullanıldığı kadın doğum ve ürolojik ameliyatlarda bu tür reaksiyonlar görülebilmektedir? ifadelerine yer verdi.

Lateks alerjisi konusunda özellikle sağlık personeli ile sık ameliyat geçiren kişilerin risk altında olduğuna dikkati çeken Gökmen, bu hastalığın tanısını koymanın çok kolay olmadığını, bir takım deri testleri yapıldığını belirtti.

Klinikte Uz. Dr. Mehmet Ünsel ile yeni tanı yöntemi geliştirdiklerini bildiren Gökmen, söz konusu yöntemle ilgili şu bilgiyi verdi:

?Bu yöntemde lateks maddesini burun yoluyla hastaya artan dozda püskürttürüyoruz. Bu şekilde hastanın alerji semptomlarını gözlüyoruz. Şimdiye kadar 25 hasta üzerinde bu yöntemi uyguladık. Hastalığın tedavisinde aşı yöntemi kullanılıyor. Son zamanlarda dil altına verilen aşılar geliştirildi. Bunu hastaya damla yoluyla veriyoruz. Hasta aşıyı 2-3 dakika ağzında tuttuktan sonra yutuyor. Tedavi en az 3 yıl sürüyor. Sonuçlar oldukça başarılı.?

Ünsel, kadınların lateks alerjisine daha yatkın olduğunu ifade etti. Lateks alerjisi ile bazı meyveler arasında da çapraz korelasyon görüldüğünün altını çizen Gökmen, kişilerin alerjik reaksiyonları varsa muz, kivi, avakado, kestane, domates, kereviz, patates, marul, üzüm ve incir gibi meyveleri dikkatli tüketmeleri önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber