Profesörden meslektaşlarına suçlama

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Mart 2007 14:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet Zileli, bugün için insanlarda herhangi bir beyin ve omurilik hastalığında bir kök hücre tedavisinin bulunmadığını söyledi

Prof. Dr. Zileli, ?Birkaç meslektaşımızın omurilik ve beyin hastalıklarına bağlı felçlerin tedavisinde kök hücre uyguladıkları ve bunu mucizevi bir yöntem olarak ileri sürdüklerini görüyoruz. Oysa bu yöndeki çalışmaların tümü deneysel düzeydedir. Omurilik ve beyin felçlerinde kök hücre naklinin tedavi olarak kabul edilebilmesi için öncelikle tüm denemelerin kabul görmüş kurallara uygun olarak tamamlanması ve yayınlanması gerekmektedir? dedi.

Beyin ve omurilik hastalıkları ve yaralanmalarında hastalara kök hücre nakledildiğine ilişkin basında haberlerin yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Zileli, ?Bu tür uygulamalarda tedavi başarısının ölçütü; bağımsız, etki altında olmayan uzmanlarca değerlendirilmesi, hakemli bilimsel dergilerde yayınlandıktan sonra halkın karşısına çıkarılması gerekir. Daha bilim dünyası için bile bilinmezlikler taşıyan kök hücre uygulamasının halkımıza bu şekilde duyurulması, umut tacirliğinden başka bir şey değildir? diye konuştu.

TİCARİ AMAÇLA UYGULANIYOR

Uygulanan bu deneysel yöntemi halka mucizevi yöntem olarak lanse eden hekimlerin tedaviden büyük paralar aldıklarını açıklayan Prof. Dr. Zileli, şunları söyledi:

?Şu an için kök hücre tedavisi beyin ve omurilik felçlerinin düzeltilmesine hiçbir şekilde katkı koyamayacağı için hastaların paraları da heba olup gitmekte, hastaların umutları ile oynanmaktadır. Bir deneysel yöntem için hastalardan para almak suçtur.?

Kök hücrenin kendini yenileyebilme ve farklılaşma özelliklerini bir arada barındırabilen hücreler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zileli, ?Bugüne kadar birçok kan hastalığının tedavisinde başarı ile kullanılan kök hücrelerin, tıbbın daha geniş alanlarında, hasara uğramış doku veya hücrelerin yenilenmesi ve tekrar işlev kazanması için kullanılabileceği ümidi doğmuş bulunmaktadır. Kök hücre ile işlevsel kayba uğramış dokuların tamir edilmesini açıklayacak mekanizmalar henüz açıklığa kavuşmamıştır. Kök hücre içeren dokuların naklinin olumsuz ve zararlı yan etkilere yol açma olasılığı henüz ortadan kalkmamıştır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber