IMF, Sosyal Güvenlik Yasası'nın çıkmasını istiyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mart 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile sürdürülen 6. gözden geçirme görüşmeleri, 'sosyal güvenlik pazarlığı'na takıldı. IMF, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine gerekli yasal düzenlemeleri yaparak temmuz başında yürürlüğe konulması planlanan yasanın bir kez daha ertelenmemesini isterken, hükümet seçim ortamında Meclis'in yoğunluğunu da gerekçe göstererek 2008'e ertelemeyi kabul ettirmeye çalışıyor.

Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti 1 Mart'ta İstanbul'da başladığı 6. gözden geçirme çalışmalarını 5 Mart'tan bu yana Ankara'da sürdürüyor. Görüşmelerin geçtiğimiz hafta sonu bitirilmesi planlanıyordu. Görüşmelerin Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yurtdışından dönmesiyle birlikte haftanın ilk günlerinde tamamlanabileceği belirtilirken, gecikmede iki etkene dikkat çekiliyor. Biri 6. gözden geçirmenin IMF'nin yıllık 4. madde konsültasyon çalışmalarıyla çakışması, diğeri de görüşmelerde henüz uzlaşmanın sağlanamaması.

6. gözden geçirme çalışmalarındaki uzlaşmazlığın temelinde sosyal güvenlik reformundaki erteleme var. Anayasa Mahkemesi'nin memurların farklı bir sosyal güvenlik düzenlemesine sahip olması gerekçesiyle bazı maddelerini iptal ettiği reformun uygulama olanağı ortadan kalkınca, hükümet 1 Temmuz 2007'ye kadar erteleme kararı almıştı. Ancak, hükümet seçim ortamına, Meclis'in gündeminin yoğunluğuna dikkati çekerek, iptal edilen maddelerle ilgili düzenlemelerin yapılarak Meclis'e sevk edilmesi ve yasanın 1 Temmuz'a kadar çıkartılmasının zorluğuna dikkat çekti ve yasanın yürürlüğünün 1 Ocak 2008'e çekilmesini gündeme getirdi. IMF ise sosyal güvenlik reformunun uygulamaya konulmasındaki gecikmenin her gününün sistemdeki açıkları büyüteceğine dikkati çekerek, 1 Temmuz 2007 tarihinin ötelenmesine karşı çıkıyor. IMF 6. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için bu konuda uzlaşma arıyor.

Meclisin gündeminde, bin 535 maddelik Türk Ticaret Kanunu yanı sıra kaçakçılık, vetolu petrol ve yabancı doktorların çalışmasına izin veren yasa ile elektrik enerjisi üretecek yüksek kapasiteli barajlarla ilgili yasalar bulunuyor.

Ek tedbir isteyebilir

Yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi halinde IMF'nin oluşacak açıkların kapatılması için ek tedbir alınmasını gündeme getirebilecek. Ekonomistler 2007 bütçesindeki gelişmelerin olumlu seyir izlememesinin de ek tedbir istemini güçlendirebileceğine işaret ediliyor.

IMF: Reform çok önemli

4. madde görüşmeleri sonrasında, IMF heyeti tarafından hükümete sunulan değerlendirme notunda, yapısal reformların derinleştirilmesi istenirken, sosyal güvenlikle ilgili şu görüşe yer verilmişti:

Reform gündeminin temel unsurlarından biri sosyal güvenlik reformunun yeniden hayata geçirilmesi olmalıdır. Anayasa Mahkemesi 2006'da kabul edilen yasanın önemli maddelerini iptal etmiştir. Ancak söz konusu reform, emeklilik ve sağlık sistemlerinde ileride büyük açıklar oluşmasının engellenmesi ve büyümeyi artırıcı reformlar için gereken kaynağın oluşturulması için hayati önem taşımaktadır. Reform kapsamında öngörülmüş tasarrufları yaratabilecek bir kanunun erken vakitte kabulü tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda, katkı paylarının tahsilatını ve sağlık harcamalarının maliyet etkinliğini artıracak ek idari düzenlemeler de yapılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber