Hak arayan hâkime yanıt: Otur çalış

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Mart 2007 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Ağır iş yükünden bunalan, dinlenme hakkını kullanamayan ve buna rağmen emeğinin karşılığını alamayan bir hâkim, yasal girişim başlattı. Beş ayda 61 gün nöbet tutan ancak bunun karşılığı ek ücret alamayan Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hâkim Mehmet Gülçek, Anayasa'ya göre angaryanın yasak olduğunu hatırlattı ve 'yasal dinlenme hakkı'nın kullandırılmasını istedi. Adli Yargı Komisyonu bu talebi 'Mevzuata göre nöbet mecburi' diye reddetti.

Hakkını aramak için Adli Yargı Komisyon Başkanlığı'na dilekçe veren Gülçek, 61 günlük nöbete rağmen kendisine hiçbir ücret ödenmediği gibi yasal dinlenme hakkının da kullandırılmadığını belirtti. Anayasa'nın 'Dinlenmek çalışanların hakkıdır' denilen 50'nci ve 'hâkimlik savcılık teminatı' başlıklı 139'uncu maddesiyle Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun, 'nöbet tutanların dinlenme hakları'na ve nöbet tutanlara ödenecek ücretinten kesinti yapılmayacağına ilişkin maddelerine dikkat çeken Gülçek, daha sonra şu görüşlere yer verdi:

"Anayasa'nın 18. maddesi gereğince açıkça 'Angarya yasak' olduğu halde, dönüşümlü nöbet tutan hâkim ve savcılarla adli personele ödenen nöbet ücreti kaldırılmıştır. Yargı mensuplarının görevleri özveri ve fedakârlık gerektirse de mesai saatleri dışında çalışmaya devam eden ve bunun yanında ayrıca nöbet tutan hâkim ve cumhuriyet savcılarına yasal dinlenme haklarının kullandırılması zorunludur."

Adli Yargı Komisyonu Başkanlığı, 'Dinlenmek istiyoruz' diyen hâkime şu yazıyı gönderdi: "2802 sayılı kanunun 54/2 maddesi gereğince nöbet gün ve saatleri ile nöbet tutanların dinlenme hakları, iş ve kadro durumlarına göre Cumhuriyet Savcıları için Cumhuriyet Başsavcıları, Hâkimler için Adli Yargı İlk Derece Adalet Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanları tarafından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) belirlenecek esaslara göre tespit edilir denilmektedir.

HSYK'ca belirlenen ilkelere göre hâkimlerin nöbet listelerine dahil edilmesi ve nöbet gün ve saatlerinin belirlenmesi, Adalet Komisyonu Başkanına verilmiş olup, nöbet sonrası dinlenme hakkı verilmesi konusunda belirlenen bir ilke bulunmadığı gibi, mevcut iş ve kadro durum itibarıyla isteğin yerinde görülmemesi nedeniyle talebin reddine karar verildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber