Kanser olduğunu bilmeyenler, bilenlere göre daha sağlıklı yaşayor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mart 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EGE Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen ?Prostat kanserli hastalarda yaşam kalitesi ile sağlıklı yaşam biçimi davranışı ilişkisi' konulu araştırma, kanser tanısını bilmeyen hastaların bilenlere göre sağlıklı yaşam biçimi davranış puanlarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışmanın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi ve Üroloji Kliniği'nde tedavi gören 50 yaşın üzerindeki 98 hasta üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayla Bayık Temel, ?Hastaların yaşam kalitesinin medeni durum, aile tipi ve hastanın birlikte yaşadığı kişilerden; sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ise hastanın tedavi şeklinden etkilendiği saptanmıştır'' dedi.

Yapılan araştırmada hastaların yüzde 51'inin kanser tanısının bildiğinin görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Temel, ?Literatür incelendiğinde ise kanserli hastaların pek çoğunun tanısını bilmediği görülmektedir. Kanser hastalığının adı, adının verdiği korku, gelecek kaygısı, hastalık ve tedavi sürecinde yaşanabileceklerin yarattığı stres, hasta ve hasta yakınlarını hiçbir hastalık grubunda olmayacak kadar çok etkilemektedir. Kanserin tanı ve tedavinin sonuçları kişilerde doğal olarak kaygı yaratmaktadır. Bununla birlikte kanser tanısının psikolojik etkisi ve hastanın duygusal yanıtı hastalığın iyileşme sürecini etkilemektedir'' diye konuştu.

Hastaların tedavi durumunun sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkilediğini açıklayan Prof.Dr.Temel, ?Ameliyatın ardından kemoterapi alanların sağlıklı yaşam biçimi davranış puanları, yalnızca ameliyat, kemoterapi ya da yalnızca radyoterapi alanlara göre daha yüksektir Medeni durum, aile tipi, hastanın birlikte yaşadığı kişiler ve hastalığın tanısını bilme durumu yaşam kalitesini etkilemektedir. Bekarların yaşam kalitesi evli ve eşi ölmüş/eşinden ayrılmış olanlardan; çekirdek ailesi olanların yaşam kalitesi geniş ve parçalanmış ailesi olanlardan yüksektir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber