Kira öder gibi okul sahibi olma devri

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Mart 2007 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Göç nedeniyle her yıl 80 bine yakın yeni öğrencisi olan, 60 kişilik sınıflarda ikili eğitim verilen İstanbul'un derslik açığına çözüm için TOKİ formülü gündemde.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, ihtiyaç duyulan 500 okulun tamamını, 1 yıl gibi kısa bir sürede, Toplu Konut İdaresi'ne yaptırmanın yollarını aramaya başladı. Proje hayata geçerse, kira öder gibi ev sahibi olmanın ardından, kira öder gibi okul sahibi olma devri de başlamış olacak.

OKUL SORUNUNA YENİ FORMÜL

İstanbul'da 30 kişilik sınıflarda tekli eğitime geçilmesi için kısa sürede 500 okulun yapılmasına ihtiyaç var. Ne var ki il genel meclisi yılda 50 okul yaptırabiliyor. Bu da eğitimdeki olumsuz koşulların ancak 10 yılda giderilebilmesi anlamına geliyor.

Son 4 yılda devlet ve hayırsever katkısıyla 12 bin derslik yaptıran; Gedikpaşa İlköğretim Okulunun satışıyla 22 milyon YTL'lik kaynak yaratan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, arsası kıymetli diğer okulların satışından vazgeçtikten sonra okul yapımı için yeni formüller aramaya başladı.

500 OKUL YAPTIRILACAK

Toplu Konut İdaresi'nin,, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yapmasından esinlenen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, aynı yöntemle TOKİ'ye okul yaptırmak için bir proje geliştirdi.

Milli Eğitim ve Maliye bakanlarının yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve İl Genel Meclisi üyelerinin de benimsediği projeye göre, önce İstanbul'daki pürüzsüz okul arsaları belirlenecek. Toplu Konut İdaresi'ne bu arsalara 1,5-2 yıl gibi kısa bir sürede 500 okul birden yaptırılacak.

BORÇ 10 YILDA ÖDENECEK

Öğrenciler yeni binalarda 30 kişilik sınıflarda tekli eğitime geçerken; İl Genel Meclisi ve bakanlık TOKİ'ye her yıl 50 okulun parasını ödeyerek 2,5 milyar YTL tutarındaki borcunu 10 yılda ödeyecek.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, iktidarın sıcak baktığı projenin önündeki en büyük engelin ?arsa temini? olduğunu, siyasi irade istedikten sonra bürokrasi engelinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Ayva, istimlak seçeneğinin maliyetli olduğunu belirterek, önce yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken okul binalarının yerine daha büyüklerinin yapılacağını söyleyerek kampus liselerinin de diğer bir seçenek olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber