Sungurlu: Bakana kontenjan tanınması yanlışın yanlışıdır

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Mart 2007 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek arasında yaşanan gerginliği, ?yanlışın yanlışı? olarak değerlendirdi. Sungurlu, ?Yanlışlık hakim ve savcı seçimlerinde kontenjan sisteminin getirilmesidir. Yanlışlık bakana kontenjan hakkı verilmesidir" dedi.

BÖYLE UYGULAMA YOKTU

Sungurlu, yaşanan gerginliği, ?yanlışın yanlışıdır? şeklinde değerlendirdi. Sungurlu şöyle dedi:

?Tabi hoş olmayan bir durum. Yanlışlık kontenjan içinden çıkıyor. Hakimler ve savcıların seçiminde bakana ve kurul üyelerine kontenjan tanınıyor. Benim bakanlıklarım döneminde yoktu. Son bakanlığımda geldiğimde gördüm ki yeni liyakat esasına göre değil, herkese kontenjan tanınmış. Bunu kabul etmedim. Gerek Danıştay gerekse Yargıtay için oy kullanmadım. Bu mevzuda yüksek yargı başkanlarıyla görüşmek istedim. 5 kurul üyesi ön aday tespit ediyordu. Ben karışmıyordum. Sicillerine bakılıyordu. Müdahale olmuyordu. Sicili en iyi olan seçiliyordu. Anlaşma yoktu. Şimdi ise anlaşmayla herkesi adayını seçiyor.Hukuk sisteminde bunlar yanlıştır. Hukuk zedelenir. Hukuk sistemi siyasallaşır. Kadrolaşma olur.?

HUKUK DIŞI SİSTEM

Sungurlu, uygulanan sistemi eleştirerek, şunları söyledi:

?En büyük yanlış seçim tarzında. Son sistem hukuk dışı bir sistem. Bakana kontenjan tanınması yanlışın yanlışıdır. Kontenjan usulü sağlıklı bir usul değil. Böyle bir usul tatbik edilmiş. Hukuka uygun değil. Liyakat usulüne göre yapılması lazım. Gizli oylamayla yapılması lazım. Ama şimdi bakan ve kurul arasında anlaşmayla seçim yapılıyor. Bu da kadrolaşmayı doğrular. Kurulda tepki göstermesi doğal. Kurul, sicili kötü olanı koymaz.?

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sungurlu, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı;

"-Kurulu büyütmek lazım.

-Dedikoduları önlemek için kurul üyesi oluşturulmalı.

-Kurul üyelerinden biri komisyon başkanı olmalı. Bu kurula ise bakan yada müsteşar girmeli.

-Kurul büyütülsün.

-Kurul binası bakanlık dışında olsun. Kurula bakan müsteşar girsin

-Sözlü imtihanı bakanlık yapsın, ama komisyonda kurul üyesi olsun."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber