IMF, KİT'leri gözleyecek

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Mart 2007 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, tamamlanan IMF görüşmelerinin ardından faiz dışı harcamalarda tasarruf mesajı verdi. Gözden geçirmenin tamamlanması için KİT'lerin orta vadede kamu maliyesi hedefleriyle uyumlu olmasını sağlayacak tedbirler üstünde çalışılacak.

Uluslararası Para Fonu, (IMF) heyeti, 1 Mart'ta başlayan altıncı gözden geçirme çalışmalarını dün gece tamamladı. 2007'ye yönelik makroekonomik çerçevede değişiklik yapılmadı.

Haberin devamı

IMF'nin hükümetle temaslarında 2006'da büyümenin yüzde 5'i, faiz dışı fazlanın da yüzde 6.5'i aşacağı tespit edildi. Cari açığın da yıl sonuna doğru azaldığı belirlendi. 2007'ye yönelik makroekonomik çerçevede değişiklik yapılmadı.

Ancak görüşmelere ilişkin açıklamada özellikle faiz dışı harcamalarda tasarruf yapılacağı mesajı verildi. Kamu maliyesi hedeflerini yakalayabilmek için alınabilecek harcama tedbirlerinin belirlendiği ifade edildi.

1 MİLYAR YTL'LİK TEDBİR

Tedbirler konusunda detay verilmedi. Ancak bir önceki niyet mektubundaki ifadeler doğrultusunda 1 milyar YTL tutarında bir tedbir geliştirilmesi bekleniyor. Tedbirlerin ağırlıklı olarak kırtasiye malzemesi, yakacak gibi alımlarda yoğunlaşması öngörülüyor. Sağlık harcamalarının 2007 hedefleri çerçevesinde kalmasını sağlayacak tedbirlerin de belirlendiği bildirildi.

REFORMLAR YENİ TAKVİME BAĞLANACAK

Yapısal reformlarda özellikle sosyal güvenlik ve vergi reformları için atılacak adımların yeni bir takvime bağlanması üstünde görüş birliği sağlandı. Yeni takvimlendirmenin ayrıntıları açıklanmadı. Ancak reformların yeni bir takvime bağlanmasında sağlanan mutabakatın özellikle sosyal güvenlik için ikinci bir ertelemede uzlaşıldığını gösterdiği belirtiliyor.

Gözden geçirmenin tamamlanması için KİT'lerin orta vadede kamu maliyesi hedefleriyle uyumlu olmasını sağlayacak tedbirler üstünde çalışılacak. Kısa, orta ve uzun vadeli yapısal içerikli düzenlemeler üstünde çalışılacağı belirtilirken, bu ifadelerin özellikle elektriğe zam yapılacağı değerlendirmelerini güçlendirdiği vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber