Depresyon riski kadınlarda daha fazla

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mart 2007 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel belirtilerle kendini gösteren depresyonun kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü belirtildi.

Erciyes Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi'nde görevli Uzman Psikolog Yıldız Özkan Dereli, toplumun kadınlara yüklediği rollerin daha fazla olduğunu belirterek, kadınlarda duygusal yoğunluk ve yüksek beklentilerin depresyon riskinin artmasında etkili olduğunu söyledi. Evlilik ve çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumlulukların depresyonun tetikleyicisi olduğunu kaydeden Dereli, evlenen çiftlerin biranda gereksiz beklentiler içerisine girmemesini her şeyi işin akışına bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Depresyonun bir duygu ve durum bozukluğu olduğunu anlatan Dereli, hastanın kendi kendine düzenli uygulamalar yaparak depresyonun etkilerini azaltabileceğini aktardı. Depresyon tedavisinde ilk önce nedenlerin araştırılması gerektiğini anlatan Dereli, "İnsanların kendilerini depresif olmaya iten olumsuz düşüncelerin neler olduğunu belirlemesi çok önemlidir. Bu düşüncelerin bir kağıda yazılarak veya akla her geldiğinde kağıda bir çentik atarak belirlenebilir. Bu düşüncelerin sayısının fazla olması halinde telaşlanmaya gerek yok çünkü sorunun tespit edildiğini gösteriri. Tespit edilen olumsuz düşüncelere mantıklı cevap verilmesi ve yapılan biliçsel hataların belirlenmesi hastalığın tedavisinde önemli bir mesafe alınmasını sağlar. Gün içinde yapılan işlerin pencereden dışarı bakmak bile olsa yazılmasında fayda vardır. Bu sayede yapmanız gereken işler ile zevk aldığınız işleri dengeleyebilir, depresyon riskini azaltabilirsiniz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber