Her il'e üniversite

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 22 Mart 2007 07:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ANKARA- Her yıl üniversiteli olabilmek için yarışan yüzbinlerce gence Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten sevindirici bir haber geldi. Çelik, Bakanlar Kurulu tarafından kurulmasına karar verilen 17 yeni üniversitenin 50 bine yakın kontenjan sağlayacağını söyledi.

Eleştiriler haksız

Kurulmasına karar verilen 17 üniversiteden sonra Türkiye'de üniversite olmayan 9 il kalacağını ifade eden Çelik, ?Hedefimiz her ile bir üniversite açmak. İkinci iktidarımız döneminde, kalan 9 ilimizi de üniversiteye kavuşturacağız? dedi. Küçük illerde üniversite kurulmasıyla ilgili eleştirilerin haklı yanı bulunmadığını vurgulayan Çelik, İngiltere'nin önemli üniversitelerden olan Cranfield'in bir köyde kurulduğunu hatırlattı. Üniversitelerin kurulduğu yerlerin sosyo kültürel ve sosyo ekonomik düzeyine önemli katkılar sağladığını kaydeden Bakan Çelik, ?Her il'e bir üniversite kurulduğunda iç göç de önemli ölçüde azalır? değerlendirmesini yaptı. Çelik, mevcut üniversitelerden mezun olanların bile iş bulamadıkları yönündeki eleştirileri de hatırlatarak, ?Bu mantıkla bakmak doğru değil. Liseden mezun olan da iş bulamıyor diye liseleri kapatacak mıyız?? diye tepki gösterdi.

Baraka demişlerdi!

17 yeni üniversitenin binlerce gence üniversite kapısını açacağını ifade eden Hüseyin Çelik, ?Yeni kurulacak her üniversitede en az üç fakülte olacak. Bu 50 bine yakın yeni kontenjandır? dedi. Üniversitelerin zamanla belirli bir noktaya geleceğini anlatan Bakan Çelik, ?ODTÜ, Hacettepe gibi bugün en iyi üniversitelerimiz arasında yer alan kurumlar, ilk başlarda ?baraka üniversiteleri' diye eleştirilmişler. Bugün bizim yaptığımız, gelecekte büyüyecek bir fidanı dikmektir? dedi.

Bu arada, Bakan Hüseyin Çelik, Pakistan Milli Eğitim Bakanı Cavit Eşref ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çelik, Türkiye'nin Pakistan'a derin ve dostane duygular beslediğini belirterek, ?Uluslararası meselelerde ittifak etmiş, birbirini desteklemiş iki ülke gösterin derseniz, en başta Pakistan veTürkiye gelir? dedi. Konuk Bakan Eşref de Pakistan depreminde Türk çocuklarının kendi cep harçlıklarını Pakistan'a gönderdiğini ifade ederek, ?Türk çocuklar en zor anımızda yanımızda oldular. Onlara teşekkür etmek için geldim? diye konuştu.

>>> Yurt kapasitesi de artıyor

Bakan Çelik, üniversitelerin artırılmasına paralel olarak öğrencilerin barınacakları yurtların yapımına da hız verildiğini bildirdi. Çelik, ?Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtların kapasitesi yüzde 50 artacak. Yapılacak bu yurtların her biri 2-3 trilyon liraya mal olacak projeler. Yapım çalışmalarını hızla sürdürüyoruz? diye konuştu.Üniversite bulunmayan Yalova'ya, Türk- Alman Üniversitesi kurulmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakan Çelik, ?Belirli bir noktaya geldik? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber