MEB kitabında Padisah Vahdettin propagandası

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2007 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB'in hazırlattığı ?İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' ders kitabında Padişah Vahdettin'in Sevr Anlaşması'nın imzalamadığının altı çizilerek şöyle denildi:

?Sevr Barış Antlaşması Türk Milleti'ne yaşama hakkı tanımıyordu. Osmanlı Devleti'ni fiilen yok ettiği gibi resmen de sona erdiriyordu. Sevr Barış Antlaşması yalnız Ankara'da değil İstanbul'da da büyük tepkiyle karşılanmıştı. Damat Ferit Paşa Hükümeti istifa etmek zorunda kalmış, yerine kurulan Tevfik Paşa Hükümeti ise antlaşmayı hiçbir zaman onaylamamıştı. TBMM'nin tepksi ise çok sert olmuş, 19 Ağustos 1920'de toplanan Meclis, aldığı kararla bu antlaşmayı onaylayanları ve imzalayanları vatan haini ilan etmiştir. Bu antlaşma ile İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti üzerindeki emellerini gerçekleştirmiş oluyordu. Fakat anlaşma geçerli değildi. Çünkü bu antlaşma padişah (Vahdettin) ve hükümet tarafından resmen onaylanmamıştı...?

Vahdettin, M. Kemal ve Milli Mücadele' adlı kitabın yazarı Turgut Özakman, kitaptaki ifadelerin gerçekleri gizlediğini söyledi. İstanbul yönetiminin yurtsever gibi gösterilmeye çalışıldığını vurgulayan Özakman, ?Öğrencilere yanlış ve maksatlı bilgiler öğretiliyor. Sevr Antlaşması kitapta belirtildiği gibi İstanbul yönetimi tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmadı. Böyle olsa hükümet istifa eder, padişah tahtan çekilir, milli mücadeleyi yürütenlere idam cezaları verilmezdi. Sevr fiili olarak yürürlüğe girmiştir. Mesela imzalanmasından 2 gün sonra İzmir'in yönetimi törenle Yunanlılara devredilmiştir? dedi.

TARİHÇİ VE YAZARLARDAN TEPKİ YAĞDI

Prof. Dr. Ahmet Mumcu ise Sevr'in imzalanmasına Padişah Vahdettin'in izin verdiğini belirterek ?Kitapta yanlış ve eksik bilgiler var. Kitapta yapılan Vahdettin'in lehine Mustafa Kemal'in aleyhine bir yönlendirme? dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kemal Arı ise Atatürk'ün Nutuk'ta Sevr konusunda Vahdettin için ?adi, aciz, his ve anlayıştan yoksun bir yaratık, alçak? gibi ifadeler kullandığını söyledi.

Tarih yazılarıyla tanınan gazeteci yazar Murat Bardakçı ise Vahdettin'in Sevr'i onaylamak istemediğini söyleyerek şöyle konuştu: ?Vahdettin vakit kazanmak için Sevr konusunda bir heyet hazırlandığını söyler. Ama antlaşmayı tastik etmedik diyor. İmzalamak ile tasdik etmek farklı şeyler. Bir antlaşma tastik edilmeden yürürlüğe girmez.?

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr Sabahattin Özel, kitaptaki Vahdettin ifadelerinin çarpıtıldığını söyleyerek, ?Kitaptaki ifadeler hilafetçi, teokratik bir düzen kurmak isteyenlerin ürünü? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber