'Kişiye özel öğretim modeli' geliyor!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Mart 2007 11:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sen nasıl öğrenmek istersen !

Derslerin daha iyi kavranması için gelecek yıldan itibaren 'kişiye özel öğretim modeli' geliyor. Bu modelde öğrencilerin öğrenme stili belirlenecek ve öğretmenler buna göre ders anlatacak. ÖSS hayatın merkezi değil, 'öğrenme aracı' olacak

"Türkiye'de eğitim OKS'ye ya da ÖSS'ye kilitlenmiş durumda. Oysa öğrencinin hedefini ÖSS ve OKS'ye yöneltmek yerine dersleri daha iyi kavramasını sağlamak gerekiyor.

Bunun için de sınavları öğrenme aracı yapmak gerekiyor. Peki bunu yapmak mümkün mü?" Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel'in sorduğu bu soru, Türkiye'ye yeni bir öğretim modeli kazandırdı. 'Kişiye özgü öğretim modeli'yle öğrencilerin kişisel öğrenme farklılıkları saptanıp, nasıl öğrenmeleri gerektiği ortaya çıkarılacak. Model, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılından itibaren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın yanı sıra birkaç devlet okulunda da uygulanacak.

'Öğrenmeyen öğrenci kalmayacak' hedefine ulaşmaya çalışan modeli Enver Yücel'le konuştuk.

Bu öğretim modelini hayata geçirme aşaması nasıl oldu?

Eğitim kurumu olarak ülke dışında da bazı faaliyetlerimiz var. ABD'de, Güney Kore'de ve Brüksel'de merkezlerimiz var. Eğitimde dünya markası olmak istiyoruz.

İki yıldır bu işin üzerindeydik. Columbia, Harvard gibi üniversitelerin eğitim fakülteleriyle işbirliğimiz oldu. Öğrenci merkezli müfredata destek olabilecek bir sistem olsun istedik.

ABD'li profesör Rita Dunn'ın ortaya attığı sistemi en çok uygulayan eğitimcilerden Columbia Üniversitesi'nden Barbara Prashnig'le temasa geçtik.

Önce öğrencinin öğrenme stili belirleniyor, peki sonra?

Ülkemize uygun hale getirdiğimiz 'kişisel öğrenme stili testi'ni öğrencilere uyguluyoruz. Bu test öğrencilerin nasıl öğrenebileceklerini belirliyor. Öğrencilerin stillerini bilerek sınıfa giren öğretmen dersi o sınıfın yapısına göre anlatıyor. Eğer öğrencilerin çoğu işitsel anlama motiflerine sahipse daha çok bu motifleri kullanıyor. Görsellik ağır basıyorsa daha çok görselik ağırlıklı anlatıyor. Amaç öğretmenin sınıfı iyi tanıyarak ders vermesi.

Buna rağmen öğrenci yine de anlayamıyorsa ne yapılıyor?

O zaman öğrenciye daha iyi öğrenebilme ortamında ders sunuyoruz. Buna da öğrenme pencereleri diyoruz. Çocuk eğer birey olarak öğrenebiliyorsa bireysel ortam sunuyoruz. Eğer arkadaşlarıyla birlikte öğreniyorsa grup ortamı sunuyoruz. Aktarıcı eşliğinde daha rahat kavrayabiliyorsa, başında bir öğretmenle yine dersi anlatıyoruz. Stiline uygun ortamda tekrarlanan derslerle birlikte daha iyi öğrenmiş oluyor.

Başarı nasıl değerlendiriliyor?

Sistemin ikinci ayağı da ölçme değerlendirme. Akıllı Ölçme ve Değerlendirme Sistemi (AKORD) adlı yöntemle öğrencinin anlatılanları neden anlamadığını ortaya çıkarıyoruz. AKORD, sınavları öğrenme aracı olarak kullanıyor. Yazılı, sözlü ve test sınavlarla öğrencinin neden yapamadığı ortaya çıkıyor.

Sorunları gidermeleri için de bir seçenek sunuyor musunuz?

Sistemin üçüncü ayağı da Uğur TV. Dördüncü sınıftan lise sona kadar tüm müfredat konularını videoya kaydediyoruz. Öğrenci eksik konuları buradan dinleyebilecek.

Modeli seneye tüm kurumlarınızda uygulamak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Öğretmenlerimizi bu konuda eğitiyoruz. Ayrıca il il gezerek modeli ülkemize tanıtıyoruz. Şimdiye kadar 22 ilde tanıtım toplantıları yaptık. Mart sonuna kadar 60 ile tamamlayacağız. Columbia Üniversitesi'nden Barbara Prashnig yazın Türkiye'de olacak. Her ilden belirli sayıda öğretmene eğitim verme şansımız olacak. Böylece isteyen devlet okulları ve özel okullara, dershanelere bu sistemi yaymış olacağız.

Bu modeli hayata geçirirken yaşanacak zorluklar neler?

En önemli konu, öğretmenin bu işe sahip çıkması. Bunu da öğretmenlere bu konuda iyi eğitim vererek yapabiliriz. Geçen yıl 246 bin öğrenci sınıfta kaldı. Okuldan kopma nedenlerinin yüzde 28'i dersleri iyi kavramamak. Dersi sevdireceksin. Bu model onu yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber