ABD mortgage kredilerini kısıtlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düşük gelirli müşterilere yüksek faizle verilen mortgage kredilerinde (subprime) batık oranının artmasıyla başlayan kriz, sektörü çeşitli kısıtlamalar getirmeye mecbur bırakıyor.

Mortgage kredisi dağıtan şirketler artık iyi sicilli müşterilerine de kredi temin etmek için daha zor koşullar dayatmaya başladı. Çünkü yüksek geliri olup bunu belgeleyemeyen serbest meslek sahiplerine verilen kredilerde (Alt-A) geri dönmeyen ya da temerrüde düşen kredi oranı bu yıl yüzde 2,4'e ulaştı. Bu oran, subprime kredilerdekiyle aynı. 3 trilyon dolarlık ABD mortgage sektöründe hem subprime, hem de Alt-A cinsi kredilerin toplama oranı yüzde 20.

Krizin sadece düşük gelirlilerin kredi geri ödemelerinde yaşanmadığına, varlıklı kesimin de ödeme sorunu yaşadığına dair uyarılar, Senato'yu da harekete geçirdi. Batıkların riskli bir seviyeye ulaşmasıyla duruma müdahale etme ihtiyacı hisseden Senato Bankacılık Komitesi, dün subprime kuruluşlarından 5'inin çağrıldığı bir toplantı düzenledi. Mortgage sektöründeki durumun analiz edildiği toplantıya davet edilen ve kısa süre önce iflasın eşiğine geldiğini açıklayan New Century yetkilileri ise oturuma katılmadı.

KREDİ KURULUŞLARI DAHA TEMKİNLİ

Bu gelişmelerin yanı sıra kredi sağlayan kuruluşlar da müşterilerine karşı artık daha temkinli bir tutum içinde. Özellikle gelir durumunu belgeleyemeyen müşteriler açısından getirilen yeni düzenleme ile toplam kredi tutarının yüzde 5'lik kısmını ön ödeme olarak yapmayan kişilere mortgage kredisi verilmemesi kararlaştırıldı. Credit Suisse analistlerinden Ivy Zelman, Bloomberg haber ajansına yaptığı açıklamada sıkılaştırılan borçlanma koşulları sonucu subprime mortgage başvurularının bu sene yarı yarıya düşmesinin beklendiğini belirtti. Zelman ayrıca yeni düzenlemelerle birlikte ev almak isteyen kişilerin kredi almadan önce daha az risk almalarının yolunun açılacağını da vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber