Yargıtay sessizliğini bozdu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, Yargıtay ve Danıştay'daki boş üyeliklere seçim yapılması gündemli toplantılarına katılmayan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın tutumu ile ilgili olarak Başta Barolar Birliği ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin eleştirileri üzerine, sessizliğini bozarak, Müsteşar ile ilgili görüş bildirmenin "ihsası rey" anlamına geleceği açıklaması yaptı.

Yargıtay Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, 20 Mart 2007'den bu yana, yazılı ve görsel basında HSYK, yargı bağımsızlığı ve Yargıtay üye seçimine ilişkin konuların yoğun biçimde tartışıldığı anımsatıldı. Açıklamada, "Yargı bağımsızlığı ve Yargıtay'a ilişkin hususların konum ve sıfatı gereği toplumdaki her fertten çok Yargıtay Başkanını ilgilendirdiği bilinmelidir" denildi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası uyarınca Kurul'un "bağımsız" olduğuna dikkat çeken Yargıtay, "bir kısım Kurul Üyeleri ile ilgili olarak disiplin ve cezai yönden kovuşturma ve soruşturma yapmak görev ve yetkisi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu"ndadır dedi. Açıklamada, "Yargıtay Başkanı da bu kurulun başkanıdır. Yargıtay Başkanı olarak ihsası rey anlamına gelebilecek açıklama ve davranışlarda bulunması beklenmemelidir" denilerek, şöyle devam edildi:

"Yargıtay Başkanı göreve başladığı günden itibaren, önüne gelen veya gelmesi muhtemel konularda fikir beyanından özenle kaçınmaktadır. Yasaların öngördüğü yaklaşım da budur. Yargıtay üye seçimi ile ilgili olarak, Birinci Başkanlık üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiştir. Konuya ilişkin devam eden süreçte Birinci Başkanlıkça yapılan girişimlerin bu aşamada kamuoyu ile paylaşılması uygun bulunmamaktadır.

KASIRGA İLE İLGİLİ BAŞVURU GÜNDEME ALINDI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Adalet Bakanlığı Müsteşarı hakkındaki yazılı başvurusu üzerine konu Birinci Başkanlık Kurulu gündemine alınmıştır. Bu bağlamda ve yukarıda açıklanan hususlar çerçevesinde, Birinci Başkanlık Kurulu kararını verinceye kadar Yargıtay Başkanının bir değerlendirme, yorum ve açıklama yapmayacağı hususu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber