Demir eksikliği bebeklerin IQ düzeyini azaltıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 6-24 aylık bebeklerin demir yetersizliğinin yol açtığı beyin gelişiminin bozulması riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Uzmanlar, her yıl tahminen yenidoğan 330 bin bebeğin annelerinin hamileliği süresince yeterli iyot almaması nedeniyle zihinsel gelişimlerinin yeterli olmadığını belirterek, "Guatr görülme sıklığının yüzde 20 ve üzeri olduğu Türkiye gibi ülkelerde gözlenen orta düzeydeki iyot yetersizliğine bağlı olarak IQ düzeyi 10-15 puan azaldığı tahmin ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından, "Ulusal Mikro Besin Ögesi Yetersizliklerinin Önemi ve Kontrolü Sempozyumu" 19 Nisan 2007 tarihinde İstanbul Ceylan Intercontinental Otel'de yapılacak. Sempozyuma yurt içinden konuyla ilgili çalışan kadın sağlığı, çocuk sağlığı, endokrinoloji, beslenme, gıda, biyokimya, halk sağlığı, tarım, eğitim, iletişim ve gelişim gibi çok farklı disiplinlerden katılımcılar olacak. Sempozyuma, uluslararası organizasyonlardan, bakanlıklardan, eğitim ve araştırma enstitülerinden, gıda ve kimya endüstrisinden temsilcilerin de katılımı bekleniyor. Konuyla ilgili başta iyot, demir, çinko, folat gibi mineraller ile A ve D vitaminleri gibi vitaminler olmak üzere tüm mikro-besin ögesi yetersizlikleri ile ilgili araştırmaların sözel bildiri ya da poster sunumları olarak gönderilmesi planlanıyor. Toplantı sonunda Türkiye'de konuyla ilgili yapılan araştırma, proje, derleme gibi tüm çalışmaların toplanması ve ülkemizde mikro-besin ögeleri durumu ile ilgili bir rapor hazırlanması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı'nca sempozyuma ilişkin hazırlanan bilgi notunda, Türkiye'de 6-24 aylık bebeklerin demir yetersizliğinin yol açtığı beyin gelişiminin bozulması riski ile karşı karşıya olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Her yıl tahminen yenidoğan 330.000 bebeğin annelerinin hamileliği süresince yeterli iyot almaması nedeniyle zihinsel gelişimleri yeterli olmamaktadır. Guatr görülme sıklığının yüzde 20 ve üzeri olduğu Türkiye gibi ülkelerde gözlenen orta düzeydeki iyot yetersizliğine bağlı olarak IQ düzeyi 10-15 puan azaldığı tahmin edilmektedir. Ciddi demir yetersizliği anemisine bağlı olarak her yıl tahminen 100 genç kadın hamileliğinde ya da doğum sırasında ölmektedir. Demir ve iyot yetersizliğine bağlı olarak yetişkinlerin işteki verimliliği azalmaktadır. Türkiye' de verimliliğin yüzde 0.7 azaldığı tahmin edilmektedir. Vitamin ve mineral yetersizliklerine bağlı oluşan mental yetersizlikle doğan ya da sakat olan çocukların ailelere, eğitim sistemine ve sağlık hizmetlerine getirdiği yük ölçülmemiştir ancak istatistiksel açıdan bu yükün de anlamlı olduğu düşünülmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizde gerçekleştirilen çalışmaları bir araya getirmek ve ülke politikalarına yeniden yön vermek amacıyla, bilimsel çevreler ile politika yapıcıları bir araya getiren, 'Ulusal Mikro-Besin Ögesi Yetersizliklerinin Önemi ve Kontrolü Sempozyumu' 19 Nisan 2007 tarihinde İstanbul'da ilk defa gerçekleştirilecektir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber