Küresel ısınmanın ana nedenlerinden biri bulundu: Turizm

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, tatilcilerin en sevdikleri beldeleri kirlenme ve sera etkisine yol açan gazlarla belki de mahvettikleri, turizmin dünyayı en çok kirleten sanayilerden biri olduğu uyarısında bulunuyor.

Madrid'de toplanan uluslararası meteoroloji konferansına katılan bilim adamları, bakir sahillere bir uçak yolculuğu ve klimalı bir otel odasında birkaç gece geçirmek, dev modern turizm ölçeğinde tekrarlandığında, turizm sektörünü, ağır sanayiyle çevreyi kirleten bir konuma soktuğunu kaydettiler.

Dünya Turizm Örgütü Genel Direktörü Francesco Frangialli, konferansta yaptığı konuşmada, "turizmin ne yazık ki, küresel iklim sürecine giden yolda, şu anda iklim değişikliğinin vektörlerinden ve katkıda bulunan nedenlerinden biri olduğunu" söyledi.

Geçen yıl 842 milyon insanın bir başka ülkede tatil yaptığını ve bunların yüzde 40'ının uçak yolculuğuyla buralara gittiğini belirten Frangialli, 336 milyon insanın ya da diğer deyişle ABD nüfusundan fazlasının, "küresel ısınmayı tetikleyen sera gazı etkisine yol açan gazları kusan yolculuklar yaptığını" kaydetti.

DTÖ Genel Direktörü Frangialli, dünyadaki toplam hava taşımacılığının, atmosferdeki sera etkisine yol açan karbondioksit gazındaki payının hala sadece yüzde 2 olduğu hesaplanmasına karşın, olumsuz katkısının giderek arttığını ve turizmin artan yolcu sayısının arkasındaki en büyük güçlerden biri olduğunu belirtti.

"TURİZM SEKTÖRÜ BİR TRAJEDİYLE KARŞI KARŞIYA"

Başka ülkede tatilini geçiren turist sayısının 2010'da 1,1 milyar, 2020'de de 1,6 milyar olmasının beklendiğini belirten Frangialli, iklim değişikliği hızını kesmezse, turizmin bizzat kendisinin bir trajediyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Turistlerin gittikleri yerlerde çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu ve Hint Okyanusundaki "cennet" Maldiv Adalarının deniz seviyesinin yükselmesiyle sular altında kalabileceğini belirten uzmanlar, Afrika turizminin göz bebeği Tanzanya'nın ünlü göllerinin kuruyacağı, Avrupa'da kayak sezonunun kısalacağı ve kayak yapılacak pistin artık bulunamayacağı uyarısı yapıyor.

Bir Fransız meteoroloji uzmanına göre, BM'nin Hükümetler Arası İklim Değişikliği Konferansında öngörüldüğü gibi gelecek yıllarda, 2100'e kadar dünyanın yüzey ısısında meydana gelecek asgari 1,8 derecelik artış, 1500 metre rakımlı bir seviyede 40 gün daha az kar yağışı anlamına gelecek.

DTÖ'nün, sera etkisine yol gazların azaltılması için AB'nin 2011 veya 2012'ye kadar hava yolu seyahatine birtakım sınırlandırmalar getirilmesi

önerisine destek verdiğini belirten uzmanlar, bu tip önlemlerin hava yolu şirketlerinin, daha az yakıt tüketen, çevreci uçaklar üretilmesi için baskı yapmalarını sağlayacağını kaydediyor.

Uzmanlar, bu tip önlemlerin uçak biletlerinin ücretinin artmasına neden olacağını, ancak turistlerin, sevdikleri yerleri korumak uğruna daha fazla ödeme yapmaya hazır olduğuna inandıklarını belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber