Fiş toplamayan mağdur olacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi uzmanı Kızılot, vergi iadesini kaldıran yasanın iptal ihtimaline karşı vatandaşı uyardı. Kızılot ?Bir süre daha fişlerinizi atmayın ve toplamaya devam edin' dedi.

GAZİ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Şükrü Kızılot, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından tütünle ilgili bir maddesi nedeniyle geri gönderilen vergi iadesiyle ilgili yasa konusunda vatandaşları uyardı. Konunun 10 milyon 600 bin çalışanı yakından ilgilendirdiğini belirten Kızılot bu yasa tasarısıyla ücretlilere ödenen vergi iadesinin geriye dönük olarak kaldırılmasının öngörüldüğüne dikkat çekerek ?Kanunlarda kamuoyunun aleyhine yönelik geriye yürümezlik ilkesi esastır. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru halinde iptal ihtimali vardır' dedi. CHP'li Mustafa Özyürek'in iptal davası açacağını da hatırlatan Kızılot ?Ayrıca hukukçuların da hemen hemen hepsi Anayasa'ya aykırı olduğu konusunda birleşiyor. Vatandaşlar bir süre daha fişleri atmasın ve toplamaya devam etsin' dedi. Mevcut uygulamanın sürdüğünü, bu yüzden ücretlilerin ocak-şubat-mart ayı vergi iadelerini almalarının doğal hakkı olduğunu belirten Kızılot ?Yılbaşından itibaren fiş biriktirmeyenler mağdur olabilir' dedi.

ÜCRETLİNİN KAYBI OLDU

VERGİ iadesi yerine getirilecek olan asgari geçim indiriminin 1 Ocak 2008'de yürürlüğe gireceğini de hatırlatan Kızılot ?Bu yüzden ücretlilerin 2007 için de kaybı olacak' dedi. Vergi iadesinin kaldırılmasının, ücretlilerin geçmiş yıllardaki gelir kaybının yanında devletin de KDV ve diğer vergi gelirlerinde kayıp yaratacağını belirten Kızılot ?Ayrıca fiş ve belge toplanmaması nedeniyle kayıtdışı da artacak' dedi. Kızılot fiş toplanmaması nedeniyle KDV gelirlerinin şimdiden düştüğünü de belirterek ?Şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 oranında bir gerileme var' dedi.

?KALDIRILMAMALI'

KIZILOT ?Bana göre en anlamlı uygulama şubat verilerini de dikkate alarak vergi iadesinin kaldırılmasından vazgeçilmesidir. Hatta kapsamı genişletilerek fatura ve fiş alma alışkanlığı yeniden uygulanmalı. Mutlaka kaldırılacaksa da insanları fiş almaya yönlendiren düzenleme yapılmalı. Çin'de öteden beri uygulanan kazı-kazan yöntemi var. Bu uygulanmalı. Çünkü insanlarımız Loto-Toto'ya meraklı. İddia ediyorum kazı-kazan yöntemi uygulanırsa gelirler patlar' diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ

Fiş toplama gitti KDV geliri bitti

KIZILOT'UN verdiği bilgiye göre vergi iadesinin kaldırılacağının açıklanmasıyla birlikte fiş-fatura alımı bıçak gibi kesildi. Bu durum KDV gelirlerine de yansıdı. Geçen yıl şubatta 717 milyon YTL olan KDV geliri bu yılın aynı ayında 146 milyon YTL'ye geriledi. Şubattaki düşüş bir önceki aya göre ise yüzde 92 oldu.

KDV gelİrlerİ (Mİlyon $)

Ocak 2007 1.743

Şubat 2006 717

Şubat 2007 146

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber