Küresel ısınma felaket getirecek

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 24 Mart 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu'nun raporuna göre, önümüzdeki yüzyılda Türkiye çölleşecek, deniz seviyesi yükselecek, bulaşıcı hastalıklar ve ölümler artacak

KÜRESEL ısınma tehlikesi büyüyor... İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu'nun ?İklim Değişikliğinin Etkileri Raporu'nda Türkiye'yi bekleyen felaket tablosu çizildi. Buna göre, gelecek yüzyılda Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi çölleşme sürecine girecek. Deniz seviyesindeki yükselme başta İstanbul olmak üzere Ege ve Akdeniz'in kıyı kentlerinde yaşamı olumsuz etkileyecek.

Tehlike kapıda

Bulaşıcı hastalıklar ile orman yangınları artacak, bitkiler de, zararlı hayvanlar ve hastalıklar nedeniyle zarar görecek. Kentlerde su kaynakları sorunu yaşanacak. Kuraklık sonucu yaz kuraklığı; çölleşme, tuzlanma ve erozyon artacak.

Susuzluk ve ısının artmasından dolayı özellikle büyük kentlerde enfeksiyon, bulaşıcı hastalık gibi sağlık sorunları yaşanacak. Sıcaklığa bağlı ölümler ve bulaşıcı hastalıklar çoğalacak.

Sıcak ve kurak iklim

Raporda, önümüzdeki yüzyıllık süreçte sıcaklıkların ortalama 4 derece, deniz seviyesinin ise 50 cm yükseleceğine dikkat çekildi. Türkiye'nin de küresel ısınmadan önemli ölçüde zarar göreceğinin altı çizilerek, bundan en çok İstanbul'un etkileneceği ifade edildi.

Rapora göre, Türkiye'de deniz seviyesindeki yükseklik İstanbul'daki günlük hayatı etkileyebilecek. Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de kıyı şehirleri de sudaki yükselmeden zarar görecek.

Türkiye'de ortalama sıcaklık 2-3 derece artacak. Kış mevsiminde sıcaklık yükselirken, yaz mevsiminde ise azalacak. Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da egemen olan sıcak ve kurak bir iklime sahip olacak. İklim kuşakları kutuplara doğru kayacak, buna uyum sağlamayan türler yok olacak. Bitkiler zararlı hayvanlar ve hastalıklar nedeniyle zarar görecek.

İklim değişikliği Türkiye'de insan sağlığını da olumsuz etkileyecek. Sıcaklara bağlı olarak ölüm ve bazı bulaşıcı hastalıkların da artması bekleniyor. Sıtmanın büyük ölçüde kontrol altına alınmasına karşın sıcağa bağlı olarak sivrisineklerin artmasıyla yeniden hastalığın çoğalacağı öne sürülüyor.

Çölleşme ve erozyon

Kentlerde su kaynakları sorunu yaşanacak, kuraklık sonucu yaz kuraklığı artacak; çölleşme, tuzlanma ve erozyon sorunu ortaya çıkacak.

Yağışlar ise Ege ve Akdeniz'de kıyı boyunca azalacak, Karadeniz'de artacak. Kış yağışları Türkiye'nin önemli su kaynakları olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümünü kapsayacak şekilde düşecek.

Orman yangınları

Rapora göre orman yangınları artacak. Tarımsal üretim potansiyeli değişecek, bazı türlerin üretiminde artış ya da azalış olacak. Raporda, acil eylem planı olarak şu öneriler dile getirildi:

-ürkiye'deki su kaynakları sürekli izlenmeli, su ve arazi kaynakları daha akılcı kullanılmalı.

-Tarım ve orman arazilerinin amaç dışı kullanılması önlenmeli.

-Sulamada tasarrufu artırıcı tedbir alınarak, çarpık kentleşmenin önüne geçilmeli.

-Yaşlıları, çocukları, kötü koşullarda ve sokakta yaşayanları etkileyecek şiddetli hava olaylarına karşı acil eylem planı geliştirilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber