Prof.Dr. Aşkın için beraat isteyen savcı: Mahkeme tarafsız değil

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Mart 2007 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) eski Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ve bazı öğretim üyeleri ile görevliler hakkında ?Çete kurarak çıkar sağlamak' suçlamasıyla açılan davanın son duruşmasına katılan Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, mahkeme heyetinin, tarafsızlığını yitirdiğini savunarak reddini istedi.

Savcı Kanmaz, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkamesi'ne gönderdiği dilekçede, ?Mahkemenin duruşmada iddia makamını temsil eden cumhuriyet savcısını, araştırması için müdahil vekiline süre verme yetkisi yoktur. Çok açık şekilde hukuka aykırı olan bu kararla, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirmiş olduğu şüphesi oluşmuştur? görüşünü savundu.

YYÜ eski Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanık hakkında Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Mart'ta yapılan duruşmaya, Cumhuriyet Savcıları Akın Karakaş ile Sezgin Kanmaz'ın katılarak ayrı taleplerde bulundu. Aynı duruşmada hazırladığı esas hakkındaki görüşü ile sanıklar için beraat ve dava için görevsizlik kararı verilmesini isteyen Savcı Sezgin Kanmaz'ın aksine Savcı Akın Karakaş, esas hakkındaki görüşünü hazırlamak için süre isterken mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Mayıs tarihine erteledi.

Bu gelişmelerin ardından son duruşmaya Savcı Karakaş ile birlikte katılan Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, yeni bir talepte bulundu. Savcı Kanmaz, Mahkeme Başkanı İlhan Kaya ile üye hakimler Eşref Aksu ve Muharrem Ballı'nın reddi için 2 gün önce dilekçe verdi. Kanmaz, dilekçesinde mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerken dilekçesinde şu görüşleri dile getirdi:

?Mahkemenin duruşmada iddia makamını temsil eden cumhuriyet savcısına araştırması için müdahil vekiline süre verme yetkisi yoktur. Çok açık şekilde hukuka aykırı olan bu kararla mahkeme heyeti, tarafsızlığını yitirmiş olduğu şüphesi oluşmuştur.

Ayrıca heyetin verilen mütalaadan farklı düşündüğü şüphesi de oluşmuştur. Müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna, 20 Mart 2007 tarihli ?Vakit gazetesinde' Savcı Akın Karakaş'ın tehdit edildiğini gündeme getirmişti. Tuna'nın, ?İsimleri tarafımızdan bilinen birileri kendisini tehdit etmişler. Ben bizzat tehdit edilenle konuştum ve duydum' şeklindeki açıklaması ile Savcı Akın Karakaş'ın, 14 Şubat 2007 tarihindeki Cumhuriyet savcıları toplantısında, avukatlara duruşmaya gelmemeleri, mütalaanın hazırlanmadığını önceden söylediği şeklindeki beyanı nedeniyle Karakaş'ın müdahil vekilleriyle görüştüğü şüphesi mevcuttur. Bu sebeplerle 16 Mart'taki duruşmada bulunan mahkeme başkanı İlhan Kaya, üye hakimler Muharrem Ballı ve Eşref Aksu'nun reddi taleplerimizin kabul edilmesi kamu adına talep olunur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber