Bakan Koç: Türkiye mozaik falan değildir!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2007 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin ''mozaik'' diye nitelendirilemeyeceğini ifade ederek, ''Türkiye'ye (mozaik) diyenlere 'Hadi lan' diyorum. Türkiye mozaik filan değildir. Neden bunu söylüyorum, mozaiği bildiğim için söylüyorum. Ben kültür bakanıyım. Mozaikte renkler birbirleriyle iç içe geçmemiştir, toprakla ayrılmıştır'' dedi.

Bakan Koç, Osmaniye Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, genç nesillere bazı şeyleri çok iyi öğretmek gerektiğini, bunlar arasında ''Balkan faciasının'' da bulunduğunu söyledi.

Koç, ''Balkan faciası, en büyük zulümlerden biridir.Hukuki olmadığı, uluslararası hukuka uygulanmadığı için ağzıma almak istemiyorum, ama soykırımsa, katliamsa Balkan faciasıdır. Balkan faciasını insanlarımıza iyi öğretmek gerekiyor'' diye konuştu.

Sarıkamış'ta destan yazıldığını, binlerce Türk evladının heba edildiğini belirten Koç, şunları söyledi:

''Arkasından Çanakkale geliyor. Çanakkale'yi de iyi bilmek gerekir. Orada büyük bir direnç gösterildi. Orada üniversiteli gitti, hatta liseli gitti. Orada '15'li, 15'li' diye türküler yazıldı. Orada İngiliz, Avustralyalı askerlerin çok güzel mezarları var ama Türklerin yoktu. Palavradan Türklük yapanlar fırsat bulamamışlardır belki ama biz 6 bin mezar taşını yazdırarak 18 Martta açtık. 75 günde 6 milyon YTL harcayıp bitirdik, helal olsun.'' Bakan Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kanun hazırlandığını, bundan böyle 12 Martın İstiklal Marşı'nın kutlandığı resmi gün olacağını kaydederek, ''Bayrak ve İstiklal Marşımızın altında tek devlet anlayışımız yatmaktadır'' diye konuştu.

Kültür merkezinin açılmasında emeği olan herkese teşekkür eden Atilla Koç, şunları kaydetti:

''Burada tarihimizi öğreneceğiz. Türkiye'ye 'mozaik' diyenlere 'Hadi lan' diyorum. Türkiye mozaik filan değildir. Neden bunu söylüyorum, mozaiği bildiğim için söylüyorum. Ben Kültür Bakanıyım. Mozaik çeşitli renkleri bir araya getirir ama renklerin arasında birbirleriyle birleşmesini toprak sağlar. Onlar birbirleriyle iç içe geçmemiştir, toprakla ayrılmıştır. Oysa Türkiye'deki farklılığımız toprakla birbirinden ayrılmış mozaik değildir.

Türkiye'deki farklılığımız mavisiyle, yeşiliyle, kırmızısıyla iç içedir, mordur ama birbirinden ayrı değildir. Onun için 'mozaik' diyenlere Aydın havası 'hadi lan' diyorum. Bu ülke bu anlayışın ülkesidir ve biz bunları gerçekleştirmek için varız.''

TÜRKİYE'NİN TANITIMI

Türkiye'nin yurt dışında tanıtımına 1 milyon YTL harcandığını, yurt dışında Türk yazarların eserlerini gördükçe gurur duyduğunu ifade eden Bakan Koç, şunları söyledi:

''Nazım Hikmet'in şiirleri çevrilmiş, Aziz Nesin'in romanları çevrilmiş. Biraz Yaşar Kemal, biraz Orhan Kemal. Bunların eserleri çevrilmiş. Bunlar bizim insanlarımızdır. Çok da memnunum. Ama Türkiye bunlardan ibaret değil. Onun için bizim eserlerimizi çevirenlere parasını ben veriyorum. Bunun çok faydasını gördük. 30-35 romancımızın 100'e yakın eseri 50-55 dile çevrildi. İşte memleketini sevmek budur. Bunları, ülkemin fikir adamlarının eserleri tüm dünyada tanınsın diye yapıyorum. Bu arkadaşlarımızın sağcı mı solcu mu orta yolcu mu olduğuna bakmıyoruz. Bunların hepsinin ortak ismi var, Anadolulu olması ve Türk olması. Hiçbir ön yargımız yok.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber