Uçakta cep için ABD Mersin'e biz tersine

Haber Giriş : 25 Mart 2007 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THY, uçakta telefon ile konuşmayı sağlayan ilk şirket olma yolunda Emirates ile yarışırken, ABD, yolcu rahatlığı açısından yasağı kaldırmayı düşünmüyor.

THY'nin Avea ile işbirliği yaparak uçaklarda cep telefonu kullanılması için girişimlerde bulunduğu bir dönemde; ABD benzer bir yasayı rahatsızlık yaratacağı düşüncesi ile reddetmeye hazırlanıyor.

ABD'de 2004 yılında büyük hevesle önerilen, uçaklarda cep telefonu kullanılmasına izin verilmesinin reddedilmesi yakın görünüyor. ABD Federal Komünikasyon Komisyonu Başkanı tarafından verilen red önergesine komisyon üyelerinin çoğunluğunun katılması bekleniyor. Bu gelişmeye sebep olarak; uçaklardan yapılan cep telefonu görüşmelerinin yerdeki alıcıda parazit yaratacağı endişesi ile gerek halk gerek de kablosuz servis sağlayıcıların uygulamaya sıcak bakmaması gösteriliyor.

Her ne kadar uçak yolculuğu sırasında yapılan görüşmeleri uçak içindeki bir anten aracılığı ile toplayıp yerde bulunan şebekeye iletilmesi çözümügeliştirilse de, bu çok küçük kapsama alanındaki antenin cep telefonunu tanımaması parazitin oluşmasına neden oluyordu. Devam eden bu teknik problemin çözümünün sağlanacağına inanan yetkililer uygulamanın önündeki asıl engel olarak, yolcuların ve kablosuz iletişim endüstrisinin hevesli olmamasında görüyor.

Yolcuların, uçak yolculuğu sırasında cep telefonu ile görüşme yapmanın rahatsız edici olduğunu düşünmesi yasağın devam etmesini istemelerinin en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Bununla birlikte, 2008 başında ABD'deki uçaklardan internete ve özel şirket ağlarına kablosuz cihazlar yolu ile bağlanmak mümkün hale getirilecek. Bu uygulamanın hayata geçirilmesinde, yapılan işlemin sessiz ve çevredekilere rahatsızlık vermeden gerçekleşiyor olmasının etkisi bulunuyor.

BAĞIRARAK KONUŞMA UÇAKTA DEVAM EDER Mİ?

Uygulamanın bu şekilde ele alındığı ABD'ye karşın, THY bu uygulamaya dünyada ilk geçen şirket olmak için Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Emirates Hava Yolları ile yarışıyor.

THY ve Avea işbirliği ile gerçekleştirilmesi planlanan uygulamanın ilk etapta 12 uçakta faaliyet geçirilmesi öngörülüyor. Uçak başına 200 bin dolar maliyet getireceği belirtilen sistem üzerinden konuşmanın ücreti dakika başına 2 dolar olacak.

Toplu taşıma araçlarında dahi yüksek sesle konuşma nedeni ile tartışmaların yaşandığı ve kimi zaman şiddetli kavgaya dönüştüğü gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulamanın uçaklarda da bu tip tartışmaları neden olup olmayacağı merak uyandırıyor.

Bununla beraber telefon sesinden kaynaklanan rahatsızlığı gidermek için düşünülen önlemler de konuya ne kadar derinlemesine bakıldığını gösteriyor. Alınması planlanan önlemler arasında yolcuların telefonlarını sessiz veya titreşim moduna almaları gibi radikal çözümler bulunuyor.

teknolatte

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber