İşsize teşvik geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Mart 2007 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin uzun bir süredir çalışmalarını yürüttüğü istihdam paketinde sona gelindi. Paket ilk kez istihdam edilecek olanlarla 18-29 yaş arasında istihdam edilenler için işverenlere dönük ciddi prim ve vergi teşviklerini kapsıyor.

HÜKÜMET uzun süredir yürütülen çalışmaların ardından işsizliğe karşı formül geliştirdi. Kısa sürede Bakanlar Kurulu gündemine getirilmesi beklenen yeni düzenlemeyle; yaklaşık bir milyon işsize iş bulunması, en az bir milyon işsizin de eğitimle nitelikli hale getirilmesi öngörülüyor. İstihdamı artıracak önerilerin toplam maliyeti 2.5 milyar YTL'yi buluyor. Paket şu önerileri içeriyor:

İlk kez sigortalı olanların işveren priminin ve gelir vergisinin sadece yüzde 50'si alınacak. İstihdamın artmasını öngören ve bir milyon kişiyi kapsayacak önerinin maliyeti 725 milyon 640 bin YTL olarak hesaplandı.

HAZİNE'DEN DESTEK

İstihdam edilenlerin 18-29 yaş arası gençler olması halinde işveren priminin tamamı Hazine'ce karşılanacak ve gelir vergisinin yüzde 10'u alınacak. Yine bir milyon kişiyi kapsayacak bu önerinin maliyeti bir milyar 451 milyon 280 bin YTL'yi buluyor. Bu öneriyle istihdamın yanı sıra kayıtlılığın artması amaçlanıyor.

Tüm işsizlere mesleki eğitimin verilebilmesi amacıyla işsizlik sigortası primi olarak bir önceki yıl içinde Fon'a aktarılan devlet payının yüzde 20'sinin kullanılması öngörülüyor. Toplam maliyeti 132 milyon YTL'yi bulan bu öneriyle en az bir milyon işsizin eğitimle nitelikli iş gücü haline getirilmesi amaçlanıyor.

İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanma şartları esnetilerek kolaylaştırılacak ve işsizlere yapılan ödemeler artırılacak. Bu konu ise 70 bin işsizi ilgilendiriyor.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenek alan işsizlerin istihdam edilmeleri halinde, kalan işsizlik ödeneği süresi kadar işveren sigorta payı belirli oranda Fon'dan karşılanacak. 70 bin kişiyi ilgilendiren öneriyle işverenin yükünün azaltılması öngörülüyor.

Turizm sektörünün ölü sezonunda çalışan işçilerin sigorta primlerinin faiz tahakkuk ettirilmeksizin sezon içerisinde ödenmesi için ertelenmesi uygulaması getirilerek, sezonluk çalışan işverenin yükü zamana yayılacak.

İşverenlerin özürlü istihdam etmeleri halinde ödemeleri gereken SSK işveren primleri Hazine tarafından ödenecek. Özürlü istihdamını artırması amaçlanan öneri, 130 bin 141 özürlüyü kapsıyor. Önerinin yıllık maliyeti 188 milyon 871 bin 30 YTL olarak hesaplandı.

HÜKÜMLÜ ÇALIŞTIRMAK YOK

Eski hükümlülerin kamuda istihdam edilmesi ve suç tasnifi yapılması veya eski hükümlü istihdamı şartının tamamen kaldırılması da gündemde. Bu konu ise yaklaşık 53 bin eski hükümlüyü ilgilendiriyor.

İşyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulmasına yönelik zorunluluk da esnetiliyor. Mevcut kanunda ?çalışan kişi sayısı' kaldırılarak, bu yükümlülüğün hizmet alımı yöntemiyle karşılanması öneriliyor. Yaklaşık 17 bin işyerini kapsayacak öneri, işverenin maliyetini düşürecek.

Aynı şekilde sağlık brimi, emzirme odaları ve kreş kurulması zorunluluklarında da kolaylık getiriliyor. Mevcut düzenlemedeki ?çalışan kişi sayısı'nın kaldırılması, bu hizmetlerin hizmet alımı ve ortak tesis açılması gibi yöntemlerle verilmesi öneriliyor. Yine işverenin maliyetini düşürmeyi hedefleyen bu öneri yaklaşık iki bin işyerini kapsayacak.

ÖNERİLERİN ÇOĞUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI

İşsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılmasını amaçlayan önerilerin çoğunda uzlaşma sağlandı. Önerilerin, kısa sürede Bakanlar Kurulu gündemine getirileceği, burada da mutabakat sağlanması halinde, İş Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı taslağı olarak TBMM gündeminin ilk sıralarına alınacağı belirtildi. İşverenin mevcut istihdamında da maliyetleri düşürecek düzenlemenin bu yasama yılında Meclis'ten geçirilerek uygulamaya konulması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber