Doktorlar şeker hastalarını SMS'le yakın takibe alıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 27 Mart 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürekli gözetim altında tutulması gereken şeker hastaları için tıbbi danışmanlığını profesör ve doçentlerden oluşan akademik grubun yaptığı Diyahat.net adlı bir sistem geliştirildi. Doktor, sistem sayesinde olası sorunları erken fark edebiliyor ve hastalarını cep telefonu ile yönlendirebiliyor.

Şeker hastaları SMS ile takip altına alınıyor. Fonksiyonel İnternet Sistemleri "şeker hastalığında tedavinin birinci şartı hastalığı sürekli gözlem altında tutmak" fikrinden hareketle geliştirdiği Diyahat.net sistemini hizmete sundu. Cep telefonu ve internetin etkin bir biçimde kullanıldığı Diyahat.net sistemiyle doktorlar hastalarının ölçüm ve test sonuçlarını adım adım izleyecek.

Turkcell ve Telsim'in iş ortağı olarak yer aldığı sistem Türkiye'de ilk defa uygulanıyor. Fonksiyonel İnternet Sistemleri Genel Müdürü Rıza Öcalır, Diyahat.net'in tıbbi danışmanlığını profesör ve doçentlerden oluşan geniş bir akademik grubun yaptığını söyledi. Öcalır, "Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistem sayesinde doktor, olası sorunları erken fark edebiliyor ve hastaları için çok daha etkin bir tedavi programını hızla düzenleyebiliyor. Diyahat-net'i Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon 600 bin diyabetli hastadan en az 100 binin kullanmasını hedefliyoruz" dedi.

Doktor daveti ile üye olunabiliyor

Şeker hastaları Diyahat.net'e doktorları vasıtasıyla üye olabiliyor. Hasta sisteme doktoru tarafından kayıt edildikten sonra cep telefonuna gelen bir davet mesajı ile aktif üye haline geliyor. Sistem, zamanı geldiğinde tedavinin tüm parçalarını SMS ile hastaya hatırlatmanın yanı sıra cep telefonu üzerinden hastanın laboratuvar test ve ölçüm sonuçlarının doktora grafiksel olarak anında sunumunu da sağlıyor. Ayrıca hastanın metabolik durumundaki istenmeyen değişimler çok önceden otomatik olarak belirlenerek doktor tarafından gerekli tedbirler alınabiliyor. Böylece hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılıyor.

Cep telefonları üzerinde çalışan bir Java uygulaması aracılığı ile hasta, doktor ziyaretlerini, ayak, göz dibi ve diş kontrol tarihlerini, kan şekeri ölçüm programlarını, tansiyon programlarını, HbA1c, mikroalbümin, TSH ve diğer test tarihlerini görebiliyor. Hasta tarafından yapılması gereken testler ve bunların tarihleri hastanın cep telefonuna ayrıca gönderilen SMS (kısa mesaj) aracılığıyla hatırlatılıyor. Hastalar cep telefonu veya internet üzerinden kan şekeri, tansiyon ve ağırlık ölçüm sonuçları yanında yaptırdığı tüm laboratuvar testlerinin sonuçlarını da girebiliyor. Sonuçlar normal değerlerden sapmalara karşı taranıyor ve olası sorunlar hem hastaya hem doktora otomatik uyarı olarak bildiriliyor.

Doktorların Diyahat.net'ten ücretsiz olarak faydalandığını dile getiren Öcalır, hastalar için ise abonelik sisteminin olduğunu söyledi.

Abonelik bedeli en az haftada 5 kontör

Abonelik bedelinin seçilen pakete göre değişiklik gösterdiğini belirten Öcalır, "En düşük ücretlendirme haftada 5 kontör olarak tespit edildi. Bir hastanın abone olabilmesi için öncelikle doktorunun kendini kaydettirmesi gerekiyor. Bu durumda doktoru hastasına SMS ile bir davet gönderiyor. Hasta eğer kabul ederse 'kabul et' mesajını 5122'ye gönderiyor ve sisteme giriş için gerekli şifresini alabiliyor. Ölçümlerini ister SMS, ister internet isterse cep telefonuna yüklenen bir program yardımıyla doktoruna gönderebiliyor" dedi.

Doktorların hastalarının metabolik durumunu sürekli internete girerek takip etmek zorunda olmadığını, gerekirse hastayı cep telefonundan uyarabildiğini belirten Öcalır, ayrıca geliştirdikleri bir diğer proje olan "Ulusal Hastane Randevu Sistemi" (UHRS) kapsamında hastaların tek bir telefon numarasını arayarak sisteme kayıt olan hastanelerden randevu alınabildiğini belirtti. Öcalır, UHRS için bir milyon dolar, Diyahat.net için ise 800 bin dolarlık altyapı yatırımı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber