'Büyümeyi ve istihdamı artırıcı tedbirler alacağız'

Eleştirileri dikkate alarak orta vadeli programda reel sektöre yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Burada büyüme ve istihdam eksenli bir yaklaşım benimseyeceğiz. 2018-2020 orta vadeli programda büyüme ve istihdam üzerine çalıştık. Alacağımız tedbirler büyümeyi artırıcı, istihdamı artırıcı tedbirler olacak.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Eylül 2017 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Büyümeyi ve istihdamı artırıcı tedbirler alacağız'

İlk 9 ayın performansının oldukça iyi olduğunu söylemek istiyorum.

İlk çeyrekte çok iyi performans gerçekleştirdik. İkinci çeyrekteki performansımız da çok iyi. PMI endeksi yüzde 55'i geçti.

İlk çeyreği sadece özel tüketim olarak görmemek gerekir. İhracatın da yüzde 2'nin üzerinde pozitif katkısı oldu. Bu yıl sonu itibarıyla 155 milyar doları aşan ihracat beklentimiz var.

İkinci çeyreğe gelince, ilk çeyreğin üzerinde bir büyüme performansı gerçekleştireceğiz. Kesin bir rakam ifade edemeyiz ama bir taraftan kapasite kullanım alanlarımız, güven endeksi ve birçok göstergeler var. Bunlara baktığımız zaman yüzde 5'in üzerinde büyüme performansı gerçekleştireceğimiz gözüküyor.

YÜZDE 5-5.5 BÜYÜME

Üçüncü çeyrekte de yüzde 7'nin üzerinde büyüme performansı görüyoruz. Dördüncü çeyrekte ise baz etkisinden kaynaklanan hafif bir düşüş gözlemlenebilir.

Ama yıl geneline baktığımızda yüzde 5- 5.5 bandında büyüme gerçekleştireceğimizi bekliyorum.

15 Temmuz sonrası ciddi bir travma ortaya çıktı. Almış olduğumuz önlemlerle 2016'yı yüzde 2.9'luk bir büyüme ile kapattık. Pozitif büyüme başka bir ülkede mümkün değildi. 2016 yılı büyük bir başarıdır diye düşünüyoruz.

200 milyar lira civarında kredi kullanımı söz konusu oldu. Tahsili gecikmiş alacakların oranı yüzde 3.1'e kadar düştü.

2016 yılına göre enflasyon rakamlarımız daha yukarıda. 2016 sonlarında ve 2017 başında döviz kuru şoku enflasyonun bir miktar yukarı çıkmasına sebep oldu. Biliyorsunuz en son enflasyon rakamımız 10.68. Döviz kurunun normal seyri söz konusu olsaydı 10.7 değil, 8 civarında enflasyon söz konusu olacaktı.

ÜFE'de de hala yüksek seyrediyor ama zaman içerisinde bu aşağı inecek. 2-3 aylık gecikme ile etkilerini görebiliyorsunuz.

Artışın ikinci nedeni; işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış. Aşağı yukarı yüzde 10.5 civarında genel enflasyonumuz varken yüzde 15 civarında işlenmemiş gıdadaki fiyat artışı olduğunu görüyoruz.

ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK

Buna yönelik ciddi önlemler aldık. Ekim ayından itibaren uygulamaları sizler de göreceksiniz. İşlenmemiş gıda fiyatlarını düşürecek tedbirler alıyoruz

Tarlada ürünün üretiminden bunların depolanması taşınması... Tüketiciye varana kadar bir çalışma yapıyoruz. Bazı standartlar getiriyoruz. Soğuk zincirin gelişmesi açısından teşvik sistemimiz var.

Bizim beklentimiz Aralık itibarıyla enflasyonda tek haneye inmek. Şubat sonu itibarıyla 7 bandına düşmüş olacağız.

Hala iş ve yatırım konusunda iyileştirmeler konusunda şikayetler söz konusu. Düzenlemeler var. İş Kanunu'na yönelik ciddi eleştiriler var. Özellikle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların mahkemelerde çok uzun zaman aldığı ciddi şikayetler var. Dolayısıyla iş ve yatırım konusunda iyileştirici çalışmalarımız olacak.

Vatandaşlarımızın mahkemeye gitmeden arabuluculuk müessesini daha etkili kullanması söz konusu.

ÜRETİMİ VE İHRACATI ARTIRICI TEDBİRLER ALACAĞIZ

Temel odaklandığımız alan, üretimi artırıcı ve ihracatı artırıcı redbirler. Bu tedbirleri alıyoruz almaya da devam edeceğiz.

Eleştirileri dikkate alarak orta vadeli programda reel sektöre yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Burada büyüme ve istihdam eksenli bir yaklaşım benimseyeceğiz. 2018-2020 orta vadeli programda büyüme ve istihdam üzerine çalıştık. Alacağımız tedbirler büyümeyi artırıcı, istihdamı artırıcı tedbirler olacak.

Çalışmalarımızı aşağı yukarı tamamladık. Muhtemelen bu yıl geçen yıla göre daha erken açıklayacağız. Eylül ayı içerisinde büyük ihtimalle açıklayacağız.

Bizim işsizlik oranının aşağı çekebilmemiz için yüzde 5-5.5 üzerinde bir büyüme göstermemiz gerekiyor. Bizim hedefimiz bu oranın üzerinde potansiyele ulaşmak.

TÜRKİYE LEHİNE BİR CANLILIK VAR

Gidişata baktığımız zaman, şu anda hem dünya ekonomisi hem de dünyadaki bu canlılık Türkiye lehine bir canlılık. Gelişmekte olan ülkeler arasında net sermaye çıkışı olduğunu görüyoruz.

2018 yılından itibaren gelişmekte olan ülkelere pozitif sermaye girişi olması bekleniyor. Dünyadaki gelişmeler Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak diye düşünüyorum.

HEDEF İŞSİZLİKTE TEK HANE

2008 krizinden sonraki 7-8 yıla baktığımızda 900 binin üzerinde ilave bir istihdam sağladığımızı görüyoruz. İşsizlik oranı hala yüksek. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Ancak işgücüne katılım oranındaki artış ekonominin daha canlı olduğunu, daha olumlu beklenti içinde olduğunu gösteriyor.

Bizim hedefimiz işsizlikte tek haneye düşmek, istihdamda başarılı bir ülkeyiz.

Aktif işgücü programlarımıza devam edeceğiz. Şuanki gidişatımız fena değil.

BÜTÇE VE CARİ AÇIK

Bütçeye bakınca 2016 yılında bütçe açığımız yüzde 1.10 oranında gerçekleşti. Bu yıl bütçe açığımız yüzde 2 civarında olacak. Dolayısıyla bütçe yönü itibarıyla da herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Bizim beklentimiz yüzde 2 civarında olacak ama daha sonraki yıllarda daha da aşağı çekecek tedbirlerimiz olacak.

Bir diğer boyut cari açık konusu... 2016 yılında yüzde 3.18'lik bir cari açık oluştu. Bu yıl yüzde 4.4 civarında bir cari açık bekliyoruz. Kontrolümüz altında olan bir oran.

OHAL KONUSU

Firmalara yönelik olarak OHAL uygulamamız söz konusu değil. Biz yabancı yatırımcıların gelip Türkiye'yi görmelerini söylüyoruz. Şuan yatırımcılarımız önünde herhangi bir sorun söz konusu değil. Yatırım destek ofisi oluşturuldu. Herhangi bir yabancı yatırımcı İstanbul Kalkınma Ajansı'na gittiğinde tüm işlerini tek bir odada halledebilecek.

Yüksek faizin kimseye faydası yok. Faizlerin daha da aşağı inmesi en temel arzumuz. Yatırımcı için maliyet artıyor. Biz üretim ve ihracat diyorsak faizlerin aşağı çekilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber