'Personel gidiyor' dedi, transfer oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Mart 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maaşların düşüklüğü nedeniyle deneyimli teknik personelini özel şirketlere kaptırmaktan yakınan Türkiye Petrolleri Anonim Ortalığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Çalık Enerji'ye transfer oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dinç'in emekliliğini istediğini ve özel sektöre geçmeye hakkı olduğunu söyledi.

TPAO, Karadeniz ve Akdeniz'de arama çalışmalarını yoğunlaştırdığı dönemde, genel müdürünü özel sektöre kaptırdı. Dinç, Çalık Enerji'den gelen CEO'luk teklifi üzerine emekli olmaya karar verdi. Dinç, Çalık Enerji'nin istifa eden eski CEO'su Erdal Çelik'in koltuğuna oturacak. Dinç'ten boşalan genel müdürlük görevine de TPAO Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uysal'ın vekâlet edeceği öğrenildi.

Dinç, Milliyet'e yaptığı açıklamada, kurumdaki iyi yetişmiş uzman personelin maaşlarının düşük olduğunu anlatarak özel şirketlerin TPAO çalışanlarını döviz cinsinden yüksek maaşlarla transfer etmek istediğini söylemişti.

Dinç, son dönemde kurumdaki teknik ekibin yaklaşık üçte birinin bu nedenle ayrıldığından yakınmıştı. Dinç son olarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği ve özel sektöre önemli ayrıcalıklar sağlayan Petrol Kanunu'nu savunmasıyla gündeme gelmişti.

Üç yıl özelde çalışmama yasağı var

2531 Sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'a göre, kamu kurumlarıyla kamu niteliğindeki kuruluşlarda en az iki yıl görev aldıktan sonra ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, ilgili kurumun alanıyla ilgili özel sektörde görev alamıyor.

2531 Sayılı Kanun'un 'yasak ve süresi' hükümlerini düzenleyen 2. maddesi şu ifadeleri içeriyor:

"Birinci madde kapsamına giren yerlerdeki görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar. Kanunlardaki yasaklayıcı hükümler saklıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber